Zdechovský (KDU-ČSL): Obcím v okolí Želivky se blýská na lepší časy

03.10.2015 11:18

Z každého hektolitru vody z vodní nádrže Švihov (Želivka) by se měl do regionu vrátit desetník, což by znamenalo třicet milionů ročně.

Zdechovský (KDU-ČSL): Obcím v okolí Želivky se blýská na lepší časy
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Urychlené pozemkové úpravy vedoucí ke snížení eroze půdy a tím zamezení znečišťování výrazně pomohou ochránit strategický zdroj pitné vody. Kompenzace obcím za to, že investují do čistírny vody, kterou ani samy neodebírají, by měla být v řádech miliard. To vyplynulo z dnešní návštěvy ministra zemědělství Mariana Jurečky v Kožlí, kam ho pozval europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Stěžejní bylo navázání dialogu ministerstva se starosty a také jasně sdělení ministra Jurečky, že ministerstvo je připraveno regionu pomoci, a to formou pozemkových úprav, několika dotačními tituly na ekologické zemědělství nebo zohledněním jejich polohy v ochranném pásmu při udělení dotací na čistírny vod,“ sdělil Zdechovský.

Ministerstvo zemědělství připravuje tři čtvrtě miliardy na rozvoj agroturistiky

Ministr Jurečka vyzval starosty, aby v novém plánovacím období vyplnili žádosti o dotace. Na rozvoj agroturistiky bude připraveno tři čtvrtě miliardy. Na příští rok ministerstvo připravuje také dotační titul i pro povodí Želivky. Starostové se proto začnou věnovat přípravě projektů.

Želivka je důležitý zdroj pitné vody. Je nutné investovat do ochrany kvality vody

Od roku 1973 do září letošního roku bylo na úpravně vody z vodní nádrže Švihov (Želivka) vyrobeno kolem 4,3 miliardy m3 pitné vody. Největším nebezpečím pro kvalitu vody ve vodní nádrži a následně pro úpravnu vody jsou v posledních dvaceti letech narůstající koncentrace pesticidních látek v přítocích, které několikanásobně převyšují limitní koncentrace.

Z plánovaných pěti etap se zrealizovaly pouze tři. Bylo počítáno s opatřeními, která by prospěly kvalitě vody, ale neudělalo se nic. Je nutné do ochrany vody, ale i půdy vracet peníze,“ kritizoval současný stav Oldřich Doležal ze sdružení Čistá Želivka.

„Řada obcí nemá finanční prostředky na výstavbu kanalizací a zneškodňování odpadních vod, a to v mnoha případech ani na dofinancování v případě získání dotací,“ upozornil europoslanec Tomáš Zdechovský.

Starostové chtějí do čtyř let viditelné řešení

„Díky výrazné pomoci europoslance Tomáše Zdechovského se daly věci do pohybu. Na kritický stav upozorňujeme dlouho, věřím tedy, že ministerstvo zemědělství začne spolupracovat na našich požadavcích,“ shrnul starosta Kožlí Václav Husák. Ministr Jurečka přímo v Kožlí potvrdil, že do čtyř let by mělo být řešení problém viditelné.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…