Zdechovský (KDU-ČSL): Odborné vzdělávání v zemědělství je předražené

22.10.2015 13:10

Špatné postupy řízení v členských státech a nedostatečný dohled ze strany Evropské komise v programech odborného vzdělávání a poradenství v zemědělství, lesnictví a hospodářství venkova zjistil ve svém auditu Evropský účetní dvůr.

Zdechovský (KDU-ČSL): Odborné vzdělávání v zemědělství je předražené
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Podle europoslance Tomáše Zdechovského z auditní zprávy vyplývá, že členské státy se příliš často spoléhaly na návrhy poskytovatelů a jakýkoli druh odborné přípravy byl považován za „dobrý“ a způsobilý získat veřejnou podporu. Vzhledem k nedostatečné analýze návrhů hrozilo, že se budou financovat nerelevantní činnosti a činnosti podobné těm, které jsou na trhu běžně k dispozici. „Kurzy odborné přípravy byly často až desetkrát dražší než ceny nabízené na trhu,“ zdůrazňuje Zdechovský a dodává, že odborné vzdělávání v oblasti venkovského hospodářství, což je jedna z priorit EU, bylo ovlivněno nekvalitním předáváním znalostí a poradenstvím. Podle Zdechovského musí dojít k nápravě.

Nejčastější prohřešky výběru poskytovatele odborného vzdělávání

  • Auditoři Evropského účetního dvora zjistili, že chyběla spravedlivá a transparentní hospodářská soutěž, opakovaně byli vybíráni a nejvíce finančních prostředků získali dlouhodobí a již zavedení poskytovatelé služeb.
     
  • V Rakousku mají někteří poskytovatelé při přípravě svých návrhů odborné přípravy přednostní přístup k informacím.
     
  • V Polsku systém poskytování grantů systematicky zvýhodňoval dlouhodobé poskytovatele odborné přípravy.
     
  • Ve Švédsku a Španělsku se většina kurzů odborné přípravy zajišťovala interně, aniž by bylo zdůvodněno vyloučení soukromých poskytovatelů.

Aktuálně jsou vyčleněny až 4 miliardy eur na vzdělávání

Evropská unie se zaměřuje na rozvoj venkova a s tím souvisí finanční podpora odborného vzdělávání v zemědělství, lesnictví a venkovském hospodářství. Pro období 2007–2013 bylo na odborné vzdělávání zamřené na venkov vyčleněno 1,3 miliardy eur. Spolufinancování členskými státy celkově přineslo podporu z veřejných prostředků ve výši 2,2 miliardy eur.

Částka na období 2014–2020 může překročit 4 miliardy eur.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…