Zdechovský (KDU-ČSL): Politici by měli přestat mluvit do práce tajných služeb

14.11.2015 19:25

Cílem teroristických útoků je především vyvolat u lidí strach, hysterii a s tím spojené potlačení rozumové stránky osobnosti. V této souvislosti stojí za zmínku, že slovo terorismus má svůj původ v latinském slově „terore,“ které znamená „vyděsit.“

Zdechovský (KDU-ČSL): Politici by měli přestat mluvit do práce tajných služeb
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Zděšení veřejnosti je tedy pochopitelné, protože útoky jsou, jak správně řekl odborník na terorismus Jan Eichler, tvrdou ranou Francouzům a hlavně Pařížanům. Já bych také dodal, že i celé Evropě, protože útoky vyděsily i lidi v Česku. Po útocích v Paříži jsem od rána zaplavený řadu často zmatených dotazů. Při nynější uprchlické vlně si však bohužel řada lidí automaticky spojuje uprchlíky s teroristy. Útoky v Paříži ale udělali občané Evropské unie, kteří tu již dávno žili.
Musíme si ale uvědomit, že tento strach právě napomáhá teroristům, protože se jim tak daří naplnit jejich záměr. Jak už jsem zmínil, cílem teroristických útoků není jen zabít co nejvíce lidí, ale především vyvolat v lidech strach. V případě pařížských útoků také je zcela zřejmý i úmysl rozdmýchat nesnášenlivost a další konflikty.

Je jasné, že Evropa nemůže přijímat úplně všechny migranty s otevřenou náručí, nýbrž důkladně prověřit každého člověka, který přijde do schengenského prostoru jakoukoli cestou. Jedině tak dokážeme zamezit příchodu lidí, kteří by hlásali myšlenky neslučitelné se svobodnou společností.

Události, které se nyní odehrály v Paříži, jsou také vzkazem všem západním vládám, že nebezpečí terorismu je zde stále přítomné a není možné jej podceňovat. Zvykněme si na to, že žijeme v neklidném světě a mír, který nyní panuje v Evropě, může být mnohem křehčí, než se zdá. Proto musíme poslouchat informace, které nám opakovaně říkají tajné služby.

Na druhé straně ale spojování terorismu s uprchlictvím, jehož jsem byl bohužel svědkem, považuji za naprostou pitomost. Zapalování uprchlických táborů a útoky na lidi, kteří utíkají před řáděním teroristů z ?‎ISIS, je stejně zrůdné a nesmyslné, jako útoky v Paříži. Musíme se mít na pozoru před nebezpečím, které může přijít odkudkoli. Nesmíme se ale nechat zastrašit a klesnout na úroveň teroristů.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…