Zdechovský (KDU-ČSL): Proč OSPOD odebírá děti na základě tvrzení samozvaných léčitelek?

22.03.2015 17:20

Západní Čechy jako by byly OSPODEM začarované.

Zdechovský (KDU-ČSL): Proč OSPOD odebírá děti na základě tvrzení samozvaných léčitelek?
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Pamatujete si na tragický případ z Nýrska, kdy se otec oběsil kvůli odebrání svých dětí? Logopedka, která mimochodem ani neměla na tuto činnost potřebné vzdělání a navíc dělala věci, příslušející psychologům, obvinila otce ze sexuálního zneužívání. Ten neunesl odebrání dětí a tíhu nejspíše nepravdivého podezření a oběsil se. Jak se ukázalo, nejedná se o jediný případ naprosté nekompetentnosti OSPODu... 

Také děti paní Soně S. ze Sušic byly odebrány z velmi nepřesvědčivých důvodů. Původně je měla ve střídavé péči se svým bývalým manželem. Jednoho dne ale přišel šok. Přišla si vyzvednout děti, ale bylo jí řečeno, že děti jí už nemají být předány. Jak poté zjistila, tak aniž by jí bylo cokoli sděleno, soud na základě žádosti podpořené OSPOD vydal předběžné opatření o předání dětí otci. 

Kauza sice neměla (alespoň prozatím) žádné  tragické vyústění, ale i zde došlo k vážnému pochybení přičiněním člověka bez dostatečné kvalifikace. Matce byly odebrány děti, které měla ve střídavé péči.  Proč? Jistá Monika Ch., kraniosakrální terapeutka a v neposlední řadě i známá otce inkriminovaných dětí, vyslovila domněnku, že matka trpí tzv. Münchhausenovým syndromem by proxy. Pro vysvětlení těm méně znalým dodávám, že se jedná o psychické onemocnění, kdy nemocný má předstírat onemocnění závislé osoby, obvykle dětí.

Rozhodnutí OSPODu stojící na domněnce léčitelky

Matka si podle kraniosakrální terapeutky paní Ch. vymýšlela, že její syn trpí různými nemocemi. Opravdu nechápu, jak mohla terapeutka bez jakéhokoli potřebného vzdělání přijít na to, že jde o výmysl matky.  Podle lékařské zprávy totiž dítě trpí dětským autismem a epilepsií …

Přestože tedy neměla paní kraniosakrální terapeutka žádné dostatečné vzdělání, aby mohla stanovit či alespoň předpokládat diagnózu, její názor byl zohledněný ve zprávě OSPODu! Sám jsem nemohl věřit, že je něco takového vůbec možné. Od jejího počínání se distancoval i samotný Institut craniosakrální dynamiky, který tyto terapeuty školí:

„Kraniosakrální terapeut pokud nemá další jiné zdravotnické vzdělání, nemůže stanovovat žádnou diagnózu ve smyslu našich zákonů, ale to ani craniosacral balancing pro svou práci nepotřebuje a vše ostatní je na odpovědnosti daného terapeuta.“ Její názor coby pouhé známé otce by měl být brán stejně, jako názor kteréhokoli jiného laika. Nebo ještě jinak. Relevance takového postoje by měla být nulová.

OSPOD jako černá díra pro děti?

OSPOD má oblíbenou mantru, že jedná v nejvyšším zájmu dítěte. To by bylo v pořádku, jen si dost dobře nedokážu představit, co má nejvyšší zájem dítěte znamenat? Soudě podle událostí, které se staly mediálně známými, by si člověk mohl myslet, že oním nejvyšším zájmem je naprosto bezdůvodná šikana rodičů, při níž trpí i děti. K tomu ještě dodávám, že se jedná jen o špičku ledovce. S mým týmem zkoumáme další pochybení, která by vydala na sérii stovky článků.

Existují-li problémy v rodině, potřebují děti pomoc opravdových profesionálů. Namísto toho jsme ale mnohdy svědky toho, že pro pracovníky OSPODu mají největší váhu mínění lidí bez potřebného vzdělání.  Považuji za naprosto neomluvitelné, že na rozhodování o osudu dětí mají vliv lidé, jejichž důvěryhodnost a potřebná kvalifikace je více než pochybná. To za chvíli mohou podobné zprávy psát pro OSPOD i léčitelky.

Dva známé případy uvedené v tomto článku, které ale zdaleka nejsou jediné, dokládají naprostou neprofesionalitu pracovníků OSPODu. Čest těm, kteří svoji práci dělají dobře, ale nastal čas, aby se začalo diskutovat nad tím, kde se stala chyba a jak to změnit! Pokud se totiž něco zásadního nestane, Bůh ochraňuj generaci našich dětí, protože jejich děti na slova „rodina“, „matka“ a „otec“ budou moci zapomenout.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…