Zdechovský (KDU-ČSL): Romové potřebují práci, nikoliv antidiskriminační nesmysly

07.04.2015 14:01

Na středu 8. dubna připadl Den Romů. Česká republika byla několikrát v Evropské unii kritizována za svůj přístup k romské menšině. Nicméně je potřeba také ukázat, že situace se mění k lepšímu a hledáme možnosti, jak začlenit Romy do naší společnosti, nikoliv je jen kritizovat.

Zdechovský (KDU-ČSL): Romové potřebují práci, nikoliv antidiskriminační nesmysly
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Prvně je potřeba otevřeně říci, že díky dřívější státní podpoře se řada Romů odnaučila pracovat, někteří dokonce nikdy nebyli zaměstnaní. A to není problém pouze jedné generace. Dlouho nikým neřešený problém nezaměstnanosti Romů ve spojení s nízkým vzděláním a finanční gramotností vedl k obrovským sociálním problémům, kdy lidem zůstalo po zaplacení všech dluhů 200 korun měsíčně.

Navíc stát nechal na Romech úspěšně parazitovat některé podvodníky. Ti jim například pronajímají nevyhovující byty za astronomické nájemné (dříve běžně proplácené přes Úřady práce) nebo půjčují peníze za lichvářských podmínek. Ty vedly k tomu, že řada Romů se dostala do celoživotní dluhové pasti.

Jak na to reagoval stát? Jako vždy hodně zvláštně. Přestal platit astronomické částky za nájemné v rozpadlých domech a začal Romy vzdělávat. Ale v tom je další problém. Státem financované neziskové organizace namísto skutečného řešení problému zajímaly podpisy účastníků různých školení v českém jazyce bez ohledu na to, že dotyční nerozuměli česky a často měli problémy i se čtením rychle přeskakujících slidů 150ti stránkové prezentace.

V Luži to funguje i bez populistických řešení

Modelem řešení problémů se sociálně slabými rodinami, který vymysleli a úspěšně zavedli v Luži na Chrudimsku, se mohou inspirovat další státy Evropské unie. Před několika měsíc nabídl osvícený starosta města Radek Zeman (Nestraníci) práci Romům, aby si odpracovali své dluhy vůči městu. Problém neplatičů je totiž daleko větší, než „jen“ to, že dluží městu peníze.

A světe, div se! Romové měli a mají o práci veliký zájem. Model v Luži funguje tak, že k jednomu řemeslníkovi, který se stává zároveň lektorem, jsou přiřazeni tři až čtyři lidé. Pod jeho vedením se učí pracovat a vykonávají potřebnou práci pro město. Postupně opravují jednu městskou budovu za druhou a pomáhají s dalšími úpravami tohoto lázeňského města. A radnice je s nimi spokojená.

V Luži žijí Romové od nepaměti a podobné komunity jsou i v dalších městech. To, co funguje ve východních Čechách, je smysluplné a navíc to má mezi lidmi v Luži i mezi Romy velmi příznivý ohlas. Radikální a populistická řešení, která chtějí někoho vyhánět z místa na místo, problémy nevyřeší. V Luži se vydali správným směrem a pevně věřím, že jeho příkladu budou další města následovat.

Přeji hezký den a veselou!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…