Zdechovský (KDU-ČSL): Schválením komise demonstruje Evropská unie jednotu

22.10.2014 18:38

Evropský parlament schválil novou Evropskou komisi

Zdechovský (KDU-ČSL): Schválením komise demonstruje Evropská unie jednotu
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Během středy 22. října byla Evropským parlamentem ve Štrasburku schválena nová Evropská komise. Každý z dvaceti osmi nových komisařů pod vedením předsedy Jean-Claud Junckera během uplynulého měsíce předstoupil před poslanecké výbory, aby prokázal svoji způsobilost vést svěřený rezort. Česká eurokomisařka Věra Jourová bude mít na starosti portfolio Spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů.

„Věřím, že nová komise bude silná a stabilní. Já i moji kolegové z Evropského parlamentu jsme si dali hodně záležet na tom, aby novými eurokomisaři byli skutečně kompetentní lidé," říká český europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Po několika slyšeních totiž panovaly určité pochyby ohledně schopností některých budoucích eurokomisařů vést svěřené rezorty.

„Například Alenka Bratušek, jež byla nominována Slovinskem, parlamentní výbory o svých schopnostech vést rezort energetiky úplně nepřesvědčila. Sama nakonec odstoupila a Slovinsko místo ní nominovalo Violetu Bulc," shrnul průběh slyšení nových komisařů Zdechovský.

Po odstoupení Bratušek také nastalo v Evropské komisi dílčí přerozdělování jednotlivých portfolií. Energetiku tak bude mít na starosti Slovák Maroš Štefčovič a nová slovinská kandidátka Violeta Bulc se ujme rezortu dopravy. Na poslední chvíli se předseda komise Junkcer také rozhodl udělat několik dílčích změn před definitivním schválením komise.  „Mezi dnešní hlavní změny patří to, že rezort Franse Timmermanse se rozroste o "udržitelný rozvoj" a nově připadne "občanství" Dmitrisi Avramopoulosovi, které původně patřilo pod kompetence Tibora Navracsicse," doplnil po schválení komise europoslanec Zdechovský.

Schválením komise demonstruje Evropská unie jednotu

Schválení Evropské komise je důležitým prvkem v prezentování jednoty Evropské unie a Evropského parlamentu. „V současné době, kdy čelíme bezpečnostním hrozbám ze strany Ruské federace a Islámského státu v Sýrii, je důležité ukázat světu naše odhodlání stát při sobě prosazovat při prosazování společných hodnot," dodal Zdechovský.    

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice