Zdechovský (KDU-ČSL): Starostům od Želivky dochází trpělivost

27.05.2015 14:17

V pátek 29. května od 13:30 se v obci Kožlí u Ledče nad Sázavou ve společenském sále Kulturního domu setkají starostové z okolních obcí Želivky. Společně s europoslancem Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL) chtějí stanovit konkrétní harmonogram.

Zdechovský (KDU-ČSL): Starostům od Želivky dochází trpělivost
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„Srovnával jsem požadavky na ochranu vod a stupně ochranných pásem v dalších státech Evropské unie a musím potvrdit, že máme jedny z nejpřísnějších,“ říká europoslanec Zdechovský, rodák z Kožlí, na kterého se starostové obrátili vloni o pomoc. Želivka je největší vodárenskou nádrží v České republice a ve střední Evropě, zásobuje pitnou vodou Prahu a střední Čechy.

Praha naslibovala, ale rychle zapomněla

Výstavba nádrže začala v roce 1965 a byla dokončena roku 1975. Pamětníci si dobře pamatují, že před stavbou Praha slibovala zpřístupnění míst pro rybaření i pro veřejnost. Dodnes tomu tak není a region se vylidňuje. „Tento týden jsem se bavil s rodinou, která v Kožlí žije, říkali mi, že vážně přemýšlí o stěhování,“ prozrazuje Zdechovský. Kvůli vodní nádrži a nastavení tak přísných pravidel ochrany došlo doslova k devastaci rozvoje regionu, který lze téměř bez nadsázky nazvat mrtvou krajinou.

Starostové mají plány na oživení

„Není možné, aby vláda stále zavírala oči před regionem, který zásobuje Prahu pitnou vodou. Obce musí dostat od státu kompenzace a musí se přenastavit ochranná pásma,“ zdůrazňuje europoslanec Zdechovský. V Evropě je běžné, že na podobných vodních plochách se rybaří a je ověřené, že kvalitu vody rybaření nijak neohrozí. Nejen povolení rybaření, ale také stavbu cyklotras chtějí starostové prosadit. „Navrhovali jsme cyklostrasu kolem Želivky v délce asi 150 km, která by od Želiva vedla na soutok se Sázavou a po druh straně zpátky, která by zpřístupnila památky, které tam jsou, ale Povodí tento návrh shodilo,“ popisuje starosta Kožlí Václav Husák.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.