Zdechovský (KDU-ČSL): Stovky tun jídla vyhazujeme navzdory umírajícím hlady

05.03.2015 20:38

Třetina světové produkce potravin, což činí 1,3 miliardy tun jídla, končí každý rok v koších. Toto množství by mohlo čtyřikrát zasytit 868 milionů lidí, kteří trpí v 21. století nedostatkem jídla. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se obrátil na Evropskou komisi s dotazem, jaké konkrétní kroky plánuje přijmout k podpoře vybudování nového udržitelného modelu stravování světové populace.

Zdechovský (KDU-ČSL): Stovky tun jídla vyhazujeme navzdory umírajícím hlady
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

„Na jedné straně každý rok umírá  36 milionů lidí na nedostatek potravy, na druhé straně 29 milionů lidí umírá na problémy spojené s přejídáním nebo špatnými stravovacími návyky,“ upozorňuje na paradox dnešní situace ve světě lidovecký europoslanec Zdechovský.

Bohaté země s potravinami plýtvají, chudé je zase neumí zpracovávat

V rozvinutých a bohatých zemích je hlavní příčinou potravinových ztrát plýtvání potravinami. „Lidé vyhazují jídlo, které není zkažené ani nemá po záruční době, jednoduše řečeno s jídlem plýtvají a bohužel si to ani neuvědomují,“ říká Zdechovský.

V chudých zemích naopak dochází k velkým ztrátám při zpracovávání. Farmáři v rozvojových zemích často sklízí plodiny předčasně z důvodu aktuálního nedostatku plodin na trhu nebo proto, že potřebují peníze z prodeje těchto surovin. V konečném důsledku dochází k tomu, že nezralé plodiny nejsou na trhu přijaty a jsou vyhozeny.

Obilí je primárně potravina, nikoliv palivo pro výrobu tepla

Europoslanec Zdechovský upozorňuje také na další absurditu dnešního světa: „Nemáme dostatek půdy pro nasycení všech obyvatel planety a přesto využíváme hektary půdy pro pěstování obilí, které je využito jako palivo. Tuto půdu bychom měli využít pro pěstování obilí k nasycení těch, kteří mají hlad.“

Zdechovský se obrátil na Evropskou komisi

V lednu 2015 byl v Evropském parlamentu představen tzv. Milánský protokol týkající se udržitelné životosprávy spojené se špatnými stravovacími návyky. Europoslanec Zdechovský chce znát postoj a konkrétní kroky Evropské komise, které by zamezily plýtvání potravinami a také chce vědět, jak konkrétně plánuje Evropská komise využít příležitosti propagovat svou iniciativu v problematice udržitelného stravování a plýtvání potravin na EXPO 2015 v Miláně.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice