Zdechovský (KDU-ČSL): Trapný hon na ministra Chládka

18.05.2014 14:31

Mladá fronta dnes a Lidovky dnes přinesly zprávu o tom, jak měl nynější ministr školství Marcel Chládek pochybným způsobem absolvovat rigorózní zkoušku Není prvním, kdo čelí podobnému obvinění, a nevím, nakolik byl skutečně pochybný způsob obhajoby. Zato zcela jistě je pochybný způsob, jakým se o celé události referuje.

Zdechovský (KDU-ČSL): Trapný hon na ministra Chládka
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Nevím, zda zmínění redaktoři vědí, co je rigorózní práce a podle čeho se hodnotí. Počet stránek to opravdu není…. Karlova univerzita je ale renomovaná vysoká škola a těžko by mohla prospět práce, která by nevyhovovala předepsaným standardům. Vzdělávací instituce by si tím podřezala větev, na které sedí, zvláště po celé řadě kauz s podivně získanými tituly.

Dále je třeba dodat, že součástí zkoušky je i komise, která by práci neodpovídající požadavky v žádném případě nenechala projít. Navíc často nezáleží ani tak na kvantitě, tj. celkovém rozsahu, ale na kvalitě práce, za níž měl ručit její vedoucí, potažmo i oponent a komise. Nelze také nezmínit, že v onom osudovém roce 2006 nezastával Marcel Chládek žádnou významnou veřejnou funkci, takže ani obvinění z papalášství či protekcionismu nebo dokonce srovnání s prominentními  rychlostudenty proslavené právnické fakulty v Plzni, není na místě.

Chládek má skutečný tah na branku

Jako člen jiné strany sám uznávám Marcela Chládka jako jednoho z politiků, kteří mají tah na bránu a jsou schopní alespoň některé věci změnit k lepšímu. Rozumným způsobem se mu podařilo zažehnat krizi způsobenou odchodem učitelů s nedostatečným vzděláním. Pevně věřím, že nynější ministr školství celou tlak ustojí a podaří se mu uskutečnit alespoň reformu učňovského školství, k níž se dosud žádný ministr před ním neodhodlal.

Reforma spočívá v zavedení systému duálního vzdělávání, založeného na spolupráci s firmami, který umožní lepší uplatnitelnost absolventů v praxi. Vyřešil by se tím jeden z palčivých problémů současnosti: Nedostatek praxe a s tím spojená nezaměstnanost absolventů. Nejedná se o žádnou novinku. Model už léta funguje v sousedním Rakousku, kde se osvědčil, a zcela jistě prospěje i Česku.

Média by se mohla více soustředit na problémy, které lidi opravdu trápí. Poslední údajná kauza je jen praním špinavého prádla a pokusem udělat za několik let staré záležitosti lacinou senzaci.  Až se někdy na iDnesu nebo v Lidovkách dočtu třeba o tom, jak potřebné je změnit stávající systém učňovského školství, přinutí mě to k zamyšlení o obnově předplatného.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.