Zdechovský (KDU-ČSL): V Thajsku nerozlišují mezi vojenskou výzbrojí a výstrojí pasivní ochrany

10.07.2017 21:10

Válečný reportér Radan Šprongl, zadržený v Thajsku za údajný převoz vojenského materiálu, mohl po pěti týdnech nedobrovolného pobytu zemi opustit a vrátit se do Čech. Thajské úřady přistoupili na vysvětlení, že novinář vestu a helmu nepřevážel, byla součástí jeho pracovní výstroje.

Zdechovský (KDU-ČSL): V Thajsku nerozlišují mezi vojenskou výzbrojí a výstrojí pasivní ochrany
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„Jádro nedorozumění leželo v tom, že v Thajsku nerozlišují mezi vojenskou výzbrojí a výstrojí pasivní ochrany a i pouhou vestu a helmu považují za vojenský materiál, který si mysleli, že pan Šprongl převáží. To je v Thajsku skutečně trestané odnětím svobody až na 5 let,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se novináře zastal při jednání pléna ve Štrasburku a následně jednal s thajskými diplomaty. Situaci tak pomohl objasnit.

„Pan Šprongl přiznal, že udělal chybu, když si přesně nezjistil, zda může mít tyto věci v zavazadle, bylo ale snadno ověřitelné, že je nehodlal vyvážet ani dovážet a jsou jen součástí jeho pracovní výstroje,“ doplňuje Zdechovský a upozorňuje, že Thajci kvůli témuž provinění v minulosti zadrželi i britského novináře Anthonyho Chenga a německého novináře Floriana Witulského. U všech tří se podařilo situaci objasnit. S thajskými úřady se nyní jedná o tom, aby upravili zákon o ilegálním vývozu vojenského materiálu a umožnili tak žurnalistům, aby nosili ochranné pomůcky.

„Mám velkou radost z toho, že thajští diplomaté splnili, co slíbili a věřím proto, že tento případ bude posledním, který jsme na evropské úrovni ohledně novinářů řešili,“ uzavírá Zdechovský a věří, že tyto případy pomohou posílit vzájemnou spolupráci států Evropské unie s Thajskem.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…