Zdechovský (KDU-ČSL): Voda pro Prahu vytvořila z okolí Želivky „Sudety“

21.07.2014 18:49

V pondělí 21. července navštívil nově zvolený europoslanec Tomáš Zdechovský svou rodnou vesnici Kožlí a také Ledeč nad Sázavou.

Zdechovský (KDU-ČSL): Voda pro Prahu vytvořila z okolí Želivky „Sudety“
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Se starostou Kožlí Václavem Husákem a starostou Ledče nad Sázavou Petrem Vaňkem řešili revitalizaci krajiny, která v současné době trpí kvůli zásobárně vody pro Prahu.

„Voda pro Prahu vytvořila z kdysi nejnavštěvovanějšího koutu Vysočiny území bez života. Lidé ztratili přirozenou vazbu a kvůli přehnaným opatřením v okolí Želivky je krajina jak v pohraničí,“ popisuje europoslanec Zdechovský po jednání se starosty.  Želivka uměle rozdělila nejen krajinu na dvě části, ale přetrhala dlouholeté rodinné vazby.

„Například lidé v Kožlí bydlí na jedné straně přehrady a na druhé mají pole a lesy,“ komentoval aktuální situaci starosta obce Kožlí Václav Husák. Situaci jim komplikuje neexistující most přes Želivku, takže musí do svého lesa jezdit přes dvacet kilometrů.

Obnova rybníků a nové cyklostezky mají vrátit krajině ztracený život

Region skrývá obrovský potenciál cestovního ruchu, ale kvůli přehnaným opatřením, které na Želivce a v jejím okolí panují, mají místní velmi omezené možnosti. Kožlí je přirozeným prameništěm potoků, které se pak vlévají do Želivky.

„Chceme vybudovat rybníky a zaměřit se na ekoturistiku. To vše přinese nová pracovní místa a krajině to rozhodně neuškodí,“ říká starosta Kožlí Václav Husák a dodává, že s europoslancem Zdechovským řešili konkrétní postupy, jak do krajiny znovu vrátit život a přivést investory. Pro nové cyklostezky by se například daly využít staré silnice a cesty.            

V Ledči mají zájem o rozvoj vzdělávání

I na radnici v Ledči přivítal starosta města Ledeč nad Sázavou Petr Vaněk s tím, že by město přivítalo spolupráci v oblasti vzdělávání. „Domluvili jsme se například na debatách pro studenty a možnostech pro studenty zdejších středních škol se podívat do Bruselu a Štrasburku,“ přiblížil europoslanec Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…