Zdechovský (KDU-ČSL): Vraťte do rozhodnutí českých soudů logiku

31.03.2014 13:45

Co se stane, když si policisté nelegálně přivydělávají výpomocí ve filmových štábech? Pro jedny znamenal tento job takřka pravidelný příjem zdaleka převyšující ten policejní, kdežto druzí se práci pro film věnovali pouze příležitostně.

Zdechovský (KDU-ČSL): Vraťte do rozhodnutí českých soudů logiku
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Pravidelní meloucháři plus jeden další, co nelegální činnost dokonce organizoval, byli osvobozeni. Vyhazov z řad policie měl znamenat, že už nebudou být za své protiprávní jednání dále stíháni. Jako precedens měla posloužit kauza bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Tím ale vše zdaleka nekončí.
Čerstvě osvobození policisté si u ministra vnitra hodlají stěžovat na ušlý zisk a budou také požadovat návrat do služby. A protože vše nasvědčuje tomu, že jejich žádosti bude vyhověno, mohou být už dnes vysmátí. Fakticky tak vyváznou bez jakéhokoli trestu a ještě nejspíše obdrží odškodné. Kdo z vás to má, jak by řekl klasik.

Za menší přečin větší trest

Nic takového ale neplatí o policistech, kteří se provinili „pouze“ příležitostnou spoluprací s filmaři. Nejprve byli postaveni mimo službu, ale poté, co byli shledáni vinnými pro přijetí úplatku a zneužití pravomocí, u policie končí nejspíše nadobro. Ještě k tomu musí uhradit 15 tisíc korun pokuty a čeká je i dvouletý zákaz činnosti. To vše, pokud rozsudek nezvrátí dovolání k Nejvyššímu soudu.

Přestože verdikt zatím není pravomocný, další ze série fatálních selhání české justice je na světě. Už samotná skutečnost, že za menší přečin dokáže soud vyměřit přísnější rozsudek, působí přinejmenším tristně.

Nejedná se o první a patrně ani poslední případ, kdy jako obětní beránci posloužili ti, co se občas nachomýtli na nesprávném místě, zatímco největší gauneři zůstali bez trestu. Celé by to mohlo znít jako hodně nepovedený pokus o vtip, kdyby nešlo o popis skutečných událostí dnešních dnů. Proto se ptám, jak potom mají lidé důvěřovat české justici, když není schopná trestat provinilce podle stupně závažnosti jejich prohřešků?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…