Zdechovský (KDU-ČSL): Všem měřím stejným metrem

19.05.2019 16:02

Deset důvodů, proč znovu zvolit Tomáše Zdechovského do Evropského parlamentu

Zdechovský (KDU-ČSL): Všem měřím stejným metrem
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

1) Činy místo slov
Tomáš Zdechovský patří mezi nejpracovitější europoslance, vede český žebříček produktivity v kategorii legislativních návrhů (rekordních 92 zpráv), v počtu interpelací Komise i v přípravě stanovisek. Slyšet o něm bylo celý mandát.

2) Zastavil automatické přijetí návrhu DUBLIN IV
Nesouhlasil s návrhem na trvalé a povinné kvóty, proto v EP vyvolal vzpouru poslanců a během 6 hodin sehnal podpisy 89 europoslanců, aby mohl zablokovat jednání. Má tak velký podíl na tom, že kvóty byly během rakouského předsednictví shozeny ze stolu.

3) Pomohl desítkám lidí i firmám v ČR
Celý mandát poctivě a intenzivně jezdil do všech koutů republiky a pořádal besedy s občany i v těch nejmenších obcích. Jednal se starosty, podnikateli, zemědělci, myslivci, charitativními organizacemi i třeba policisty nebo pošťáky. Všem se snažil pomáhat, co jen mandát dovolil. Reálně pomohl desítkám lidí. Se svým týmem se maximálně snaží odpovídat na všechny dotazy občanů i novinářů a nebylo výjimkou, že bral telefon i ve dvě ráno, pokud někdo urgentně potřeboval pomoci. Je slušnost odpovědět – a také to nejmenší, co dočasně zvolený politiky může pro lidi udělat.

4) Slepě nepřebírá tvrzení druhých
Jako správný nevěřící Tomáš raději jel do uprchlických táborů v Calais, Jordánsku, v Libanononu, Turecku, v Maďarsku i Řecku, aby věděl, jak skutečně vypadá situace na místě. Opakovaně jel i do pásma Gazy nebo navštívil kubánské a maledivské disidenty. Cesty byly nezřídka nebezpečné, ale to ho neodradilo od touhy znát pravdu a moci si udělat vlastní úsudek. I třeba u směrnice o autorském právu (copyright) si udělal vlastní rozbor legislativy a hlasoval podle svého úsudku a svědomí proti.

5) Systematická práce a hájení českých zájmů
Ne vše jde rychle a věci se nemění po jednom semináři v Bruselu, ohledně problematiky stáčení odometrů proto zorganizoval několik desítek různých setkání, kulatých stolů i odborných konferencí v Bruselu, v ČR, v Polsku, spolupracoval se Slováky, Němci, Rakušany, Bulhary i mnoha dalšími. To samé se dá říci o pomoci oblasti v okolí řeky Želivky nebo o pomoci Broumovsku. Neřešil však jen bruselská témata a naopak jedním z větších témat byla náprava českého opatrovnického systému, kdy systematicky pracoval na zavedení tzv. cochemské praxe jako cesty dohody rodičů při různých sporech o děti. Řešil i česká dětská centra, pěstouny a další sociální témata.

6) Všem měří stejným metrem
Ať už se jednalo o dotační podvody na Slovenku, v Maďarsku, v Řecku u nás nebo o skandál pravé ruku předsedy Komise Junckera Selmayra, ke všemu přistupoval stejně kriticky a stejně spravedlivě – padni komu padni. Nesnáší nespravedlnost, proto mj. jiné požaduje revizi udělování dotací tak, aby to nekazilo podnikatelské prostředí.

7) Otevírá kontroverzní témata
Nebojí se otevřít zcela nová a nezřídka politicky nekorektní témata jako bylo selhávání norské ochrany dětí (Barnevernet), pronásledování křesťanů (jako jeden z prvních třeba už v roce 2014 otevřel případ Palestinky Asie Bibi), vedl v EP všechna jednání za propuštění Petra Jaška ze súdánského vězení nebo 2016 otevřel na plénu téma neoprávněného pokutování řidičů kamionů kvůli nelegálním migrantům.

8) Vize a tah na bránu
Ačkoliv jako velmi úspěšný podnikatel a krizový manager vydělával mnohem víc, chce ještě zůstat v politice a měnit ve skutečnost své vize. Chce reformu EU a má jasnou představu, co by se mělo změnit a jak.

9) Pravicově konzervativní politik
Vystupuje proti současným ideologiím progresivních liberálů z tzv. „nové levice“. Poukazuje na paradoxy v jednání současných radikálních feministek, staví se proti trendu, že pro dítě je lepší dobrá péče než biologická rodina i proti genderové indoktrinaci dětí na školách. Konzervativní je i v přístupu k ekologickým tématům, kdy třeba spolupracuje se spolkem Čistá mobilita na zkvalitnění DPF filtrů, ale nepodpořil nekoncepční zavádění elektroautomobilů. Nad podobnými věci jednoduše přemýšlí a nepodléhá tlaku aktivistů.

10) Odbornost i potřebné zkušenosti
Už není žádná rychlokvaška bez zkušeností, naopak velmi dobře ví, jak EU skutečně uvnitř funguje a na koho se kde obrátit s čím. K tomu všemu plynně mluví anglicky, německy, francouzsky a italsky. A kromě toho, že vystudoval tři vysoké školy v ČR a jednu v Itálii, i ví, jak důležitá je rodina a její podpora, protože má 4 děti.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje

9:15 Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje

Vláda Petra Fialy se chová velmi hanebně a asociálně nejen k většině skupin českých občanů, včetně t…