Zdechovský (KDU-ČSL): Výdaje na bezpečnost Evropy budou v roce 2016 největší v historii

25.11.2015 6:32

Ve středu 25. listopadu se bude hlasovat vyjednaný rozpočet Evropské unie na rok 2016. Ten bude největší v historii. Finančně a personálně budou posíleny evropské agentury zajišťující ochranu hranic a vnitřní bezpečnost.

Zdechovský (KDU-ČSL): Výdaje na bezpečnost Evropy budou v roce 2016 největší v historii
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„Rozpočet na bezpečnost Evropy je stanoven v roce 2016 na čtyři miliardy euro. Byly překročeny limity, které byly stanoveny ve Víceletém finančním rámci 2014 – 2020. Z toho 2,9 miliardy euro půjde na řešení migrační krize,“ popisuje europoslanec Tomáš Zdechovský, který je členem rozpočtového výboru.
              
Kam konkrétně půjdou peníze?
Například evropská agentura FRONTEX, která má na starosti společné hranice, dostane navíc 20 milionů eur na  hotspoty a 50 milionů na řešení problémů s migranty. Navíc bude agentura posílena o nových 60 pracovních míst.  Další personální posílení čeká agenturu EASO, která řeší azylovou politiku. Té přibude navíc 30 pracovních míst, stejně tak jako policejní agentuře EUROPOL.

„Částka 94 milionů eur půjde na nouzová opatření, která jsou financována z Azylového, migračního a integračního fondu. Tyto peníze budou použity na případné zřízení krizových center pro uprchlíky,“ vysvětluje Zdechovský.  Na vracení migrantů zpět do svých zemí je určen částka 228 milionů eur. Na posílení aktivit na hranicích Evropské unie pro účely přijímání uprchlíků půjde 82 milionů eur. Takto vyjednaný rozpočet bude ve Štrasburku schvalovat Evropský parlament, a to ve středu 25. listopadu.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…