Zdechovský (KDU-ČSL): Zájem o služby evropského Ombudsmana je v Česku minimální

01.10.2014 11:26

Úřad evropského veřejného ochránce práv vydal výroční zprávu za rok 2013, ve které zhodnocuje svoje působení za předchozí rok. V tomto dokumentu jsou shrnuty kauzy a témata, kterým se úřad evropského veřejného ochránce práv zabýval.

Zdechovský (KDU-ČSL): Zájem o služby evropského Ombudsmana je v Česku minimální
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Mezi nejdůležitější předměty zájmu tohoto úřadu patří transparentnost, etické otázky a účast občanů na rozhodovacích procesech Evropské unie.

"Úřad evropského ombudsmana podle výroční zprávy pomohl za minulý rok okolo dvaceti třem tisícům lidí z Evropské unie, z České republiky potom obdržel dvacet devět stížností, z nichž tři se začali okamžitě vyšetřovat," uvedl poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Zpráva se zmiňuje o aktivitách, kterými se evropský Ombudsman zabývá. Nejvíce stížností je podáváno v souvislosti s transparentností některých orgánů Evropské unie. Jedná se o dvacet až třicet procent všech podaných stížností. K nejčastějším přečinům v oblasti transparentnosti patří především znemožnění přístupu k dokumentům a informacím, jednání za zavřenými dveřmi nebo neprůhledné způsoby jmenování členů do skupin odborníků Evropské unie.

K etickým otázkám se úřad evropského ombudsmana staví jako k jednomu z klíčových témat. Úřady Evropské unie by měly být příkladem etického chování a měly by se řídit "zlatými standardy".

Češi si málo stěžují

"Podíl stížností z České republiky je poměrně malý (29), nicméně srovnatelný počet stížností mají například podobně velké země jako Slovensko (31) nebo Rakousko (38). Největší počet stížností za minulý rok potom má Španělsko (416)," zdůraznil Zdechovský. Podle Lisabonské smlouvy a Listiny základních práv EU má každý občan Evropské unie možnost se k evropskému Ombudsmanovi obrátit.

Klíčem k řešení některých problémů s transparentností má být podle výroční zprávy například rejstřík lobbistů. Rejstřík má poskytovat informace o osobách, které lobbují u orgánů Evropské unie. Rejstřík je dobrovolný a podle zprávy se do něj již zapsalo šest tisíc pět set lobbistů zastupujících společnosti, firmy, obchodní sdružení a další subjekty.

Pozici evropského veřejného ochránce práv zastává od září 2013 Emily O´Reillyová. Navazuje na práci svých předchůdců Nikiforose Diamandourose a Jacoba Södermana. Jakub Söderman jako první zastával funkci evropského veřejného ochránce práv mezi roky 1995 - 2003, kdy tento úřad ukotvil ve struktuře evropského politického života a vznikajícího evropského občanství po přijetí Maastrichtské smlouvy před dvaceti lety.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…