Zdechovský (KDU-ČSL): Zálohované výživné považuji za zcela nesystematické řešení

16.10.2018 10:04

Poslanci budou diskutovat o zálohovaném výživném, váhají nad přínosem.

Zdechovský (KDU-ČSL): Zálohované výživné považuji za zcela nesystematické řešení
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

V pátek 26. října se v poslanecké sněmovně uskuteční seminář “Zálohované výživné – dobré řešení, nebo krok zpět”, při němž budou poslanci diskutovat o tom, jaké jsou příčiny neplacení, a zda je současný návrh zákona správným řešením leckdy skutečně tristní situace rodičů samoživitelů. Seminář se koná pod záštitou Výboru pro sociální politiku z iniciativy místopředsedkyně výboru Olgy Richterové (Piráti) a europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL).

„Jako Piráti jsme měli prosazení zálohovaného výživného v programu. Víme o zoufalé situaci řady samoživitelek a samoživitelů. Ukazuje se ale, že návrh v současné podobě nemusí být jednoznačným přínosem. Chceme proto otevřít diskuzi s různými odborníky, jejichž budoucí práci případný nový zákon přímo ovlivní. Jsou jimi zejména soudci, pracovníci Úřadu práce a pracovníci sociálně právní ochrany dětí. Dále nás bude samozřejmě zajímat i názor různých skupin matek a otců,“ vysvětluje Richterová, která se snaží najít účinné řešení ideálně pro všechny aktéry, kteří s problematikou přijdou do styku.

„Zálohované výživné považuji za zcela nesystematické řešení, protože neřeší příčiny neplacení. Navíc se momentálně jedná spíše o další sociální dávku a pomohlo by to tak odhadem jen zhruba desetině samoživitelů,“ říká europoslanec Zdechovský, který chce seminářem upozornit i na chyby ve výpočtech výživného a také na to, že například v Německu tyto problémy téměř neznají. „V Německu totiž už přes deset let funguje cochemská praxe, kdy jsou rodiče vedeni k trvalým dohodám v péči o děti a společné rodičovské odpovědnosti,“ doplňuje s tím, že za její zavedení v ČR systematicky bojuje už několik let.

„S tím, jak se tato interdisciplinární spolupráce rozjíždí na stále více českých soudech a nese dobré výsledky, je vidět velký rozdíl mezi dvěma skupinami neplatičů: těmi, kdo platit nechtějí, a těmi, kdo platit nemohou. Cílem má být naprostá minimalizace neplacení výživného u těch rodičů, kde situaci zklidní dohoda na základě cochemské praxe,“ uzavírá Richterová.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.