Zdechovský (KDU-ČSL): Zamýšlená koncepce ubytovávání v Motole dělá ze státní nemocnice rekreační místo až kulturní památku

25.10.2016 12:58

Informace k aktuální situaci svépomocné rodičovské ubytovny ve FN Motol provozované nadačním fondem Klíček, která pravděpodobně bude muset na konci října po 23 letech výborné služby v nemocnici skončit.

Zdechovský (KDU-ČSL): Zamýšlená koncepce ubytovávání v Motole dělá ze státní nemocnice rekreační místo až kulturní památku
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Díky intervenci europoslance Zdechovského, který v dubnu podpořil petici rodičů Klíčku, kterou podepsalo více než 13 000 se službou spokojených uživatelů a dalších osobností a také odeslal osobní dopisy řediteli nemocnice Ludvíkovi (ČSSD) i ministru zdravotnictví Němečkovi (ČSSD), se podařilo dostat obě strany k jednomu stolu a byla o měsíc prodloužena lhůta na vystěhování a předně na vyjednávání podmínek o další spolupráci. Nicméně konečná nabídka nemocnice se jeví jako nemravná až skandální.

Klíček ubytovával za symbolické ceny i širší rodinu hospitalizovaných dětí, děti z dálky před ranním zákrokem, urgentní příjmy, sourozence, menšinová etnika i cizince. Zařizoval pro rodiče vše, co bylo potřeba, od možnosti uvaření vlastní stravy a praní, přes zapůjčování zdravotnických pomůcek, až třeba pomoc s vyřízením pohřbu. Nyní má vše nahradit nemocniční ubytovna, která je POUZE pro sociálně slabé rodiče hospitalizovaných dětí (jeden rodič 120 Kč, druhý 200 Kč, možnost proplacení od jednoho nadačního fondu až po 14 dnech nepřetržité hospitalizace do výše 50 Kč za noc, co stojí ubytování od Klíčku), všichni ostatní musí jít na nově zřízený hotel – jeden rodič 600 Kč, oba rodiče na pokoji 800 Kč. Nemocnice ani přes opakované dotazy (zúčastnili jsme se 3 schůzek) nevysvětlila, jak budou posuzovat „solventnost“ rodičů.

Klíčku byla nabídnuta místnost o rozměrech 19 m2, která ještě ani neexistuje (má se přepažit lobby hotelu), kde si budou rezervovat čas, protože bude používaná jako zázemí pro všechny neziskovky, které v nemocnici působí. Klíček má dle nemocnice poskytovat služby, které označuji za „základní recepční“ – pomoc s orientací v Praze, vyhledávání informací na internetu, pomoc s překlady, vyjadřování soustrasti.

Podle vyjádření zástupců Klíčku takový návrh ovšem neodpovídá nejen tomu, co Klíček rodinám nabízí, ale hlavně ani tomu, co rodiny reálně potřebují.

„Zamýšlená koncepce ubytovávání v Motole dělá ze státní nemocnice rekreační místo až kulturní památku, kdy bude mít doprovod nemocných dětí možnost ubytovat se v podstatě pouze v hotelu. Místo služby všem, se tak bude pouze nadržovat pár bohatým vyvoleným, což je stav, s nímž rozhodně nesouhlasím a dál budu bojovat za to, aby zde Klíček mohl provozovat své služby v co nejširším možném rozsahu,“ vyjádřil se k nabídce nemocnice Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…