Zdechovský (KDU-ČSL): Zatočme už konečně se šmejdy a jejich arogancí

21.03.2014 17:10

Nová kauza šmejdů je na světě. Sotva byl schválen zákon omezující předváděcí akce, začali šmejdi s novou fintou, jak obrat lidi o peníze. Stovky, možná tisíce převážně starších lidí obdržely „upomínky“ na uhrazení částky 3556 Kč za klientskou kartu.

Zdechovský (KDU-ČSL): Zatočme už konečně se šmejdy a jejich arogancí
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Řada seniorů musela být z dopisu zděšená a zoufalá, protože si nebyla vědoma toho, že by někde byla aktivním členem něčeho takového. Celý život žili slušně a spořádaně, a teď obdrželi tento výhružný dopis.  Nešlo o nic jiného o jeden veliký podvod. Dnes už zablokovaná linka, uvedená v dopise „dlužníkům,“ měla zvýšený tarif a telefonátem chtěli dotyční vytahat z kapes starších lidí stovky, ba možná i tisíce korun.

„Ve vašem vlastním zájmu Vám doporučujeme nevyhýbat se svému závazku a začít s námi komunikovat na zákaznické lince,“ stojí v dopise.  Šmejdi tak využívali vlastní „vyčuranosti“ k odírání zejména starších spoluobčanů, a ubližovali těm nejslabším a nejzranitelnějším.

Takové jednání už vážně překračuje všechny meze. Endemos distribution už je sama v exekučním řízení. Bohužel však není první a nejspíše ani poslední společností živící se podobně odporným způsobem.

Šmejdi si stále hledají nové cesty

I přes nedávná legislativní opatření zůstávají tzv. šmejdi velkým problémem nejen v České republice a zmíněné podvodné vymáhání zůstává jen špičkou ledovce. Když už byla činnost šmejdů ztížena, všemožně obchází platné zákony. Snaží se na inspektory vyzrát nahlášením několika desítek akcí najednou a jejich přesunutím na poslední chvíli jinam, aby inspekce nestačila na skutečné místo konání dorazit včas.  

Za oznámení fiktivní akce sice hrozí pokuta až pět milionů korun. Ale jak dokázat jejich úmysl mást inspektory záměrně? Šmejdi jsou v obcházení zákonů vynalézaví.  Na řadu proto musí přijít další zákonné úpravy. Bohužel zatím neschválená povinnost pořízení záznamu z předváděcích akcí pro potřeby ČOI  by byla krok správným směrem, stejně jako přenesení důkazního břemena na samotné pořadatele předváděček.

Slušní lidé touží žít ve společnosti, kde mohou důvěřovat druhým. Je proto načase učinit jejich hyenismu a bezostyšné aroganci přítrž a dát šmejdům jasně najevo, že takové jednání nebude v žádné civilizované zemi tolerováno!

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …