Zdechovský (KDU-ČSL): Znojmo nabídlo pomoc, ministerstvo ztratilo dopis

27.02.2015 12:05

Ani po dvou měsících urgencí Ministerstva práce a sociálních věcí ohledně existenčních potíží Eduarda Krutiše, důchodce ze Znojma, nedostal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) žádné vyjádření. Zcela opačně však reagovalo město Znojmo. Na základě upozornění na tíživou životní situaci Eduarda Krutiše, kterou způsobila nedávné Drábkova reforma sociálních služeb, znojemský odbor sociálních věcí a zdravotnictví nabídl důchodci pomoc a řešení.

Zdechovský (KDU-ČSL): Znojmo nabídlo pomoc, ministerstvo ztratilo dopis
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

„Velmi mě mrzí laxní přístup ministerstva práce a sociálních věcí. Po opakovaných urgencích stále nemáme žádnou zpětnou vazbu.  Ministerstvo náš dopis nejdříve ztratilo, a tak jsme ho poslali znovu. Nicméně ani poté jsme nedostali reakci na náš podnět,“ vysvětluje Zdechovský a dodává, že je přístupem ministerstva hluboce zklamán a chce na něj upozornit i premiéra Bohuslava Sobotku a prezidenta Miloše Zemana.

Znojmo nabídlo důchodci okamžitě pomoc

V listopadu 2014 upozornil europoslanec na nedůstojnou situaci pana Krutiše. Poté, co ho osobně navštívil, poslal dopis starostovi Znojma Vlastimilu Gabrhelovi a také ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové-Tominové.
„Starosta Znojma mi sdělil, že sociální pracovnice pana Krutiše navštíví a poskytne mu potřebné informace k řešení jeho situace.  Opravdu se tak stalo a město nabídlo pomoc i možné řešení,“ ocenil Zdechovský vynikající práci odboru sociálních věcí a zdravotnictví ve Znojmě a také rychlou reakci starosty Gabrhela.

Případ Eduarda Krutiše

Eduard Krutiš chodí o francouzských holích. Bylo mu diagnostikováno celkem deset onemocnění, na které bere celkem šestnáct léků a musí živořit na ubytovně.  V roce 2003 mu byl posudkovým lékařem určený třetí stupeň bezmocnosti. Důsledkem tzv. Drábkovy reformy mu byla bezmocnost snížena na první stupeň, což automaticky znamenalo snížení nároku na péči.

Eduard Krutiš má problém vyjít se svým důchodem a navíc se snížením stupně bezmocnosti nemá nárok na stálou péči. Pečovatelka za ním dochází pouze jednou týdně, což zdaleka nestačí pro jeho potřeby. 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…