Zdeněk Dufek už nechce být šéfem ČSSD v Jihomoravském kraji. Opustí politiku úplně? Nebo sociální demokracii?

10.11.2015 6:28

ROZHOVOR Zdeněk Dufek, předseda krajské ČSSD Jihomoravského kraje, před pár hodinami oznámil, že nebude obhajovat svůj mandát.

Zdeněk Dufek už nechce být šéfem ČSSD v Jihomoravském kraji. Opustí politiku úplně? Nebo sociální demokracii?
Foto: archiv ZF
Popisek: Zdeněk Dufek - rezignující předseda krajské ČSSD Jihomoravského kraje.

Pane předsedo, před pár hodinami jste oznámil svým kolegům ve vedení jihomoravské ČSSD, že na nadcházející krajské konferenci nebudete obhajovat mandát předsedy. Co vás k tomu vedlo?

Již delší dobu jsem avizoval, že o tomto kroku uvažuji. Chtěl bych i touto cestou poděkovat všem, kteří mne do funkce předsedy jihomoravského krajského výkonného výboru sociální demokracie opět nominovali, ale po zralé úvaze jsem se rozhodl nekandidovat. Důvodů je několik. Od dubna roku 2014 jsem ředitelem výzkumného ústavu AdMaS, který funguje při Stavební fakultě VUT v Brně. Jedná se o práci na více než plný úvazek. Z důvodu pracovního vytížení jsem již dříve některé stranické posty,  zejména post předsedy mé domovské okresní organizace Brno – venkov,  opustil. Stejně tak jsem se již dříve rozhodl příští rok neobhajovat mandát člena Zastupitelstva Jihomoravského kraje, který vykonávám od roku 2008. A tím se dostávám k druhému důvodu, proč nechci obhajovat post krajského předsedy ČSSD. Domnívám se, že člověk, který stojí v čele krajského výkonného výboru strany, by měl být také činný v krajské zastupitelské funkci. Nemusí být nezbytně hejtmanem nebo členem rady kraje, ale je vhodné, aby s praktickou politikou na úrovni kraje byl nějakým způsobem spojen. V neposlední řadě musím také zmínit rodinné důvody. Naši dva synové rostou, manželka se vrací do práce a je třeba, abych se věnoval rodině.

Opouštíte tedy politiku úplně?

Rozhodně ne. Do strany jsem vstupoval v roce 1997 a určitě nehodlám sociální demokracii opustit. Opouštím pouze funkce, které vyžadují, chce-li je člověk vykonávat skutečně zodpovědně, velké množství času. Rád bych i nadále zůstal řadovým členem okresního výkonného výboru Brno – venkov. Do podzimu příštího roku mám navíc mandát člena celostátního širšího vedení strany, ústředního výkonného výboru.  Členství v těchto orgánech vyžaduje takové množství času, které jim mohu, s ohledem na svoji současnou práci i svoji rodinu, poskytnout.

Při vašem zvolení předsedou jihomoravského krajského výboru sociální demokracie před dvěma lety se strhla doslova mela. I předseda strany Bohuslav Sobotka tehdy nešetřil ostrými výrazy. Jak na to hledíte dnes, na konci svého funkčního období?

Musím přiznat, že mne tehdy ostrá slova na moji adresu poněkud zaskočila. S určitým časovým odstupem ale na některé věci člověk hledí trochu jinou optikou. V době naší poslední volební krajské konference zažívala strana nelehké povolební období. Ostrá slova se jistě dají vysvětlit určitou nervozitou a napětím, které tehdy uvnitř strany vládly. Musím říct, že vypjaté emoce se postupně uklidnily. S předsedou strany Bohuslavem Sobotku jsme se například v posledních měsících několikrát setkali a naše rozhovory probíhaly vždy velmi klidně a bez jakéhokoli náznaku osobních antipatií. Dokonce si troufnu tvrdit, že otázek, ve kterých jsme měli rozdílné názory, bylo jako šafránu.

Pane předsedo, jak byste dnes, po dvou letech ve funkci předsedy jihomoravské ČSSD zhodnotil vaše úspěchy a neúspěchy.

Nejsem si jistý, zda může člověk skutečně objektivně zhodnotit svoji práci v politické oblasti. Sociální demokracie nebyla, není a nebude stranou vůdcovskou. Výsledky si nemůže nikdy připisovat jeden jediný člověk. Kdybych se tedy pokusil vytipovat, co pozitivního se stávajícímu vedení krajského výkonného výboru podařilo, zmínil bych asi dvě věci. Jednak nastartování systému vzdělávání našich kandidátů před komunálními volbami. Desítky zájemců z celého Jihomoravského kraje v průběhu několika měsíců absolvovalo přednášky z oblasti práva, politického marketingu, práv a povinností členů obecních a městských zastupitelstev, starostů či místostarostů a mnoha dalších oblastí. Ohlas byl vesměs pozitivní. Za druhé bych zmínil výsledky komunálních a senátních voleb. Myslím, že se nám podařilo, v rámci našich možností, přispět k solidnímu výsledku, který sociální demokracie na jižní Moravě zaznamenala. Zmínil bych například společnou část volebního programu, kterou jsme v komunálních volbách vypracovali vůbec poprvé. Domnívám se, že jsme s místopředsedy i členy krajského výkonného výboru vytvořili dělný tým a chtěl bych jim všem i touto cestou poděkovat za spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce