Zdeňková (HPP 11): Nový fenomén - transparentní korupce

11.10.2017 5:36

Peníze v igelitkách na parkovištích jsou asi pryč. Dneska je „in“ být transparentní. Hnutí ANO to dotáhlo k dokonalosti a přišlo s novým fenoménem - „transparentní korupce“. A ta je možná více nebezpečná, chce totiž být legitimní praktikou.

Zdeňková (HPP 11): Nový fenomén - transparentní korupce
Foto: Hnutí pro Prahu 11
Popisek: Hnutí pro Prahu 11, logo.

U nás na Praze 11 – Jižním Městě chce u Krčského lesa stavět developer PASSERINVEST GROUP, a.s. administrativní komplex Interlov. Výstavbu prosazuje na radnici Prahy 11 hnutí ANO. Záměr navíc potřebuje od Magistrátu hl. m. Prahy (vede jej také ANO) změnu územního plánu z území nezastavitelného na zastavitelné. U Krčského lesa nebezpečný precedent. Na transparentní účet hnutí ANO přispěl 7. září 500 000,- Kč PASSERINVEST GROUP, a.s. 

Wikipedie uvádí: “Korupce (latinsky corrumpere = kazit, nalomit, oslabit, znetvořit, podplatit) je zneužití postavení nebo funkce v politice, veřejné správě a hospodářství k osobnímu prospěchu. Politická korupce nakonec vede ke kleptokracii – vládě zlodějů – kdy už odpadá i předstírání poctivosti, upřímnosti před veřejností.”

Sociolog Pavol Frič, který se fenoménem korupce zabývá dvě desítky let, autor knihy Korupce na český způsob z roku 1999, se v roce 2014 pozastavil nad tímto výrokem: .. “lidé z komunální politiky by přivítali nějakou míru korupce, kterou by doprovázely nějaké investiční akce, že se opravují silnice, kanály, staví se školy a školky.“ Autorem výroku není nikdo jiný než Zbyněk Passer, neúspěšný kandidát v pražských komunálních volbách v roce 2014, bratr developera Radima Passera. P. Frič ve svém článku hovoří o rehabilitaci korupce, po které si komunální politici stýskají.

Vypadá to, že hnutí ANO našlo v roce 2017 způsob, jak korupci vrátit na scénu a rovnou za lesku a potlesku jí přiznat první housle.

Suverénnost situace dokresluje předvolební billboard ANO umístěný přímo na Roztylech, který hlásá o postavení se korupci.

PhDr. Šárka Zdeňková
zastupitelka MČ Praha 11, socioložka, Hnutí pro Prahu 11

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.