Zeithaml (Republika): Je nutné zesílit boj proti korupci

23.12.2016 12:39

Korupce, úplatky, dary co vše jde v různých státních funkcích získat za finance a jak vypadá dnes protikorupční opatření některých orgánů.

Zeithaml (Republika): Je nutné zesílit boj proti korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strana Republika

Myslím, že poslední roky se v naší republice zvedla protikorupční opatření, ale je to již od revoluce pro některé aktéry skoro obchodní záležitost. Z vlastní zkušenosti jsem zažil jak ještě před pár lety bylo možné podplatit policistu či soudce. Také jsem byl svědkem, když odhalili v jedné části Prahy zkorumpovaného starostu. Dnes mohu říci, že vláda udělal celkem pozitivní krok dopředu, ale stále jsou někde až moc velké možnosti. Policie ČR je pod celkem důkladným dohledem, než dříve. Několik známých, kteří pracují v několika útvarech mi dosvědčilo, že opravdu strach vzít si úplatek je cítit mnohem více než před rokem 2010.

Policisté měli jeden čas velice nepříjemné období a sice korupce je stále korupce, ale musíme vědět, že jsou zde velké rozdíly v dopadu na osobu či obyvatele. Soudci byli skoro nedotknutelní a několik posledních případů kdy byl odhalen soudce co bral úplatky, mohl ovlivnit mnohem více, než policista, který nechal jet řidiče aniž by mu vzal body za rychlost. Je velice dobré, že se s úplatky v justici začalo více zabývat ministerstvo spravedlnosti a také funguje jistá protikorupční linka. Stále ale zde jsou možnosti, které je potřeba minimalizovat, jelikož soud dokáže ovlivnit jak osobu, tak lidské životy, obchody, zločiny, životní prostředí, průmysl atd. Seznamy komunistických soudců se řešily několik let a přesto nejsou zcela přesné. Nedotknutelnost, rozhodnutí či možnosti soudců jsou příliš velké. To vede jen k tomu, že strach z obvinění úplatku je zde velice nízký. Ještě to nějaký čas potrvá, ale již vláda postupuje směrem vpřed a doufejme, že přijde s většími zákroky a nedotknutelnost, kterou má nyní justice se omezí.

Úplatky dalších úředních osob jako je například starosta obce či městské části jsou také časté. A i zde si myslím, že budou další kroky, které omezí rozhodnutí, která mohou mnohé ovlivnit. Znal jsem starostu obce, který jako hrdina získal pro obec nějaké evropské dotace. Odešel z funkce jako veřejný nepřítel číslo jedna, když si opravil dům, koupil auto a použil peníze i na další své aktivity. Ale do dnes a vlastně už nikdy nebude potrestán. Jak se toto mohlo stát ? Díky němu opravy a stavební práce, které obec velice potřebovala, byly tak nedostatečné, že se dočkaly opakování.

Korupce ve vládě ? Co udělat ?  No je to boj proti vládě a to je něco co se dá také nazvat nedotknutelné. Když už se obětuje nějaký člen vlády, tak je to spíše rozhodnutí, než odhalení ( tedy ne pro veřejnost ). Asi největší prevence je sledovat jak se politická strana a její vedení chová již od kolébky. A jaká by šla zde udělat opatření? Asi žádná, pouze se snažit něco poradit, zveřejnit či navrhnout a pak nějaké to odhalení pořádně medializovat a mluvit o něm ( což je asi jediné ) či dokonce za čas vtipkovat. Poslední dobou je velice moderní, že menší politické strany, které se snaží proniknout, tak se zabývají právě možnými úplatky ve vládě, nebo dokonce vymýšlí scénáře, které jsou přehnané. Někdy to není na škodu, ale někdy na tom některá strana staví své základy.

Jaký bude rok 2017 ? Změny či pokrok, nebo úpadek a zhoršení. Osobně bych radši to první a myslím, že k tomu je v oblasti korupce první krok dostatečná prevence. Předejít něčemu špatnému je opravdu nejlepší krok a systém na to není těžký vymyslet. Také by nebylo špatné kdyby se více zveřejnil u jistých vládních funkcí a veřejné úřední osoby, jejich minulost, životopis a člověk se mohl více dozvědět o charakteru toho co může ovlivnit jeho život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.