Zelená pro Opavu: Rok po volbách

28.11.2015 19:23

Před rokem nastoupila na radnici současná koalice pěti politických subjektů (ODS, ANO 2011, Změna pro Opavu, KDU-ČSL a Starostové) v čele s primátorem M. Vítečkem (ANO). Čtyři strany včetně naší Zelené pro Opavu zůstaly v opozici.

Zelená pro Opavu: Rok po volbách
Foto: zelení.cz
Popisek: Pavla Brady

Dlouhotrvající spory uvnitř koalice i samotného ANO zablokovaly práci na radnici už na jaře 2015 a naplno se projevily odvoláváním radních 21. 9. 2015.
radnice_IMG_2196Co se, kromě rozpadu, koalici od voleb podařilo? Už v prosinci vyměnili zástupce města v orgánech městských společností, a aby uspokojili všechny zájemce, navýšili počty placených pozic. V prosinci byl také schválen rozpočet na rok 2015, který byl narychlo sestavený bez znalostí a ohledu na potřeby města. Už v lednu se tak muselo konat mimořádné zastupitelstvo kvůli navýšení dotací do sociálních služeb. V průběhu roku pak byly sníženy nereálné předpoklady příjmů rozpočtu z prodeje majetku. Pozitivní je pokračování v rekonstrukcích škol a školek, se kterými se začalo už v roce 2011. Ale ani přes veřejné sliby se nezrekonstruoval žádný další bytový dům. Místo toho se primátor Víteček pokusil o prodej lukrativních domů v centru formou dražby. Výhodnost pro město nebyl schopen zdůvodnit a jeho návrh zastupitelé zatím neschválili. Věříme, že k zastavení dražeb přispěli i naši zastupitelé svými argumenty na zastupitelstvu města. Snahou prodat i majetek města, který přináší do rozpočtu nemalé příjmy, navázal Víteček na praktiky ODS, která do roku 2010 rozprodala téměř vše, co se prodat dalo. Ve výčtu zásluh nám chybí snad jen rozvrat společností města. Od března, kdy rada odvolala ředitele Městských lesů, nebylo vyhlášeno ani výběrové řízení na jeho nástupce. Místo toho primátor jedná o změně správy městských lesů, kterou už několik předchozích politických reprezentací zavrhlo z důvodu nevýhodnosti pro město. Ve Slezském divadle způsobil příchod nově jmenovaného ředitele chaos a oprávněné masivní protesty zaměstnanců. Přesto mu rada schválila odměnu. 

Zastupitelé: Pavla Brady, Pavel Stehlík, Olga Pavlíčková

Toto vyjádření bylo zasláno pro zveřejnění v prosincovém čísle městského zpravodaje Hláska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu