Zelení: Boj o zachování lesních školek a rodinných center jde do finále

08.09.2014 13:02

Senát vrátil Snemovně návrh zákona o dětských skupinách, který v podstatě upírá rodičům právo na svobodný výběr zařízení, kam své dítě umístí. Sněmovna o jeho dalším osudu rozhodne na schůzi, která začíná již 10. září. Podle Strany zelených (SZ) musí vést jednání k vyjmutí lesních mateřských školech a obdobných zařízení z povinné registrace tak, jak to navrhl Senát. V opačném případě desítky lesních školek skončí.

Zelení: Boj o zachování lesních školek a rodinných center jde do finále
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení požadují, aby registrace byla volitelná a lesní mateřské školky a  podobná zařízení měly na výběr, zda se registrují a budou tak čerpat výhody
umožněné zákonem, nebo zůstanou neregistrovanou skupinou. Návrh zákona v podobě původně přijaté Sněmovnou by do roka vedl k likvidaci lesních
mateřských školek a přes 2500 dětí by tak přišlo o svá místa. To vše v situaci, kdy klasické školky kvůli nedostatku kapacit každoročně odmítají na 50 tisíc dětí. Navržený zákon totiž definuje velmi přísné standardy pro vnitřní podmínky dětských skupin, které lesní mateřské školky nemohou splnit.

“Návrh zákona v podobě předložené Sněmovnou by znamenal omezení volby rodičů, kteří musí mít právo umístit své dítě do zařízení podle svého vlastního výběru. Předkladatelé tvrdí, že zákon podporuje rodinu, ale jeho důsledkem by bylo další snížení počtu míst, kterých je i v současném stavu nedostatek,” uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených.

I přesto, že pozměňovací návrh senátorky za zelené Elišky Wagnerové v Ústavně-právním výboru Senátu těsně neprošel, Senát ve svém pozměňovacím
návrhu nakonec zapracoval část připomínek, které uplatnila sněmovní Stálá komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny.

“Senátem vrácená verze zákona už likvidační ustanovení pro lesní školky neobsahuje. Poslanci by tedy při svém reparátu měli dát lidem právo svobodné volby. Stát tu přece není od toho, aby rodiče takto vrchostensky omezoval ve výběru školky,” uvádí Martin Ander, člen předsednictva SZ, brněnský zastupitel a otec dvou malých dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě