Zelení: Česká pošta škodí zdraví svých zaměstnanců

14.03.2014 6:41

Zelení kritizují vedení České pošty za přístup k jejich zaměstnancům. Ti jsou nuceni pod hrozbou snížení mzdy nabízet klientům produkty aliančních partnerů a prodávat nejrůznější zboží. Ministerstvo vnitra by proto podle zelených mělo okamžitě zasáhnout, protože posláním České pošty je poskytovat veřejnou službu, nikoli provádět podomní prodej.

Zelení: Česká pošta škodí zdraví svých zaměstnanců
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Skutečnost, že poštovní doručovatelky a doručovatelé měli být nabádáni i k prodeji cigaret, bylo pomyslnou poslední kapkou v tom, jakým směrem se Česká pošta ubírá. Zelení požadují, aby zaměstnanci České pošty nebyli nuceni k prodeji zboží, úvěrů, životního či penzijního pojištění a nebyli přetěžováni roznosem velkého množství letáků. Výše pohyblivé složky jejich mzdy by neměla být závislá na tom, kolik prodají produktů aliančních partnerů. Česká pošta by jim měla automaticky proplácet přesčasy v případě roznášení letáků nad rámec pracovní doby.

„Primárně byla Česká pošta zřízena za účelem poskytování veřejné služby. Ačkoliv je třeba poskytování těchto služeb nějak financovat, nesmí to být na úkor zaměstnanců. Není přijatelné, aby zaměstnanci státního podniku dostávali plat podle toho, jak úspěšně dokáží prodávat bankovní produkty. K tomu mají ještě pošťáci a pošťačky po domech nabízet zboží, což v některých případech naráží na vyhlášky o zákazu podomního prodeje. To je absurdní a Ministerstvo vnitra jako zřizovatel by v tom mělo okamžitě jednat,“ uvádí Ondřej Liška, předseda zelených.

Především pro poštovní doručovatelky je fyzicky velmi náročný roznos stohů letáků, a podle informací zelených to v některých případech bývá až dva tisíce letáků na jednu pošťačku týdně. Brašna nebo batoh naplněny letáky, mohou vážit i 25 kilogramů. Pochůzka jim pak trvá déle, do přesčasů ale započítána není.

Českou poštu v poslední době provázejí skandály. Nedávno padlo rozhodnutí ÚOOÚ o tom, že pošta porušila zákon při rozesílání nevyžádaných obchodních nabídek, o několik dní dříve se hovořilo o prodeji cigaret doručovateli nebo jejich sledování pomocí GPS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce