Zelení: Dominový efekt legalizace konopí v amerických státech

19.12.2014 16:13

Strana zelených dlouhodobě prosazuje dekriminalizaci konopí pro osobní potřebu, tedy stav, kde nikdo není postihován za pěstování a držení byliny konopí pro osobní potřebu. Zelení jsou si navíc plně vědomi širokých možností využití konopí včetně medicínského a průmyslového zpracování.

Zelení: Dominový efekt legalizace konopí v amerických státech
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení jako jedna z mála politických stran v České republice sleduje také celosvětový vývoj v této oblasti. Po legalizaci konopí v Uruguay pokračuje tato vlna v posledních měsících a týdnech napříč severoamerickým kontinentem. Po státech Colorado a Washington, které legalizovaly konopí již v roce 2012, pokračuje tento proces napříč Spojenými státy. V minulých týdnech proběhly v několika severoamerických státech referenda o legalizaci konopí pro lékařské účely, či pro rekreační užití. Občané hlavního města Washington D.C. a států Oregon a Aljaška řekli své ano legalizaci konopí a na Floridě chyběla pouhá 2 procenta.

Zelení se domnívají, že dekriminalizace vede ve svém důsledku k nižší kriminalitě a především zvyšuje dostupnost konopí a jeho produktů nemocným, kteří ho nejvíce potřebují.

Bohužel politika České republiky ke konopné otázce v posledních měsících stagnuje či spíše upadá a to také díky postoji ministra vnitra Milana Chovance, který nevidí rozdíl mezi tvrdými a měkkými drogami.

Strana zelených se konopné otázce věnuje více než deset let. Domníváme se, že je potřeba vytvořit racionální diskusi, do které se zapojí odborníci, politici i široká veřejnost. Tato diskuse může trvat několika let a Strana zelených je připravena ji iniciovat i moderovat.

Martin Saifrt a Bronislav Tomek
členové Konopné pracovní skupiny, která je součástí Odborné sekce pro lidská práva Strany zelených

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu