Zelení: Krach Westinghouse je krachem jádra ve světě. Pochopí to nový ministr průmyslu?

10.04.2017 11:24

Česko potřebuje moderní energetickou koncepci, která nás zbaví závislosti na spalování uhlí a umožní nahradit stárnoucí jaderné reaktory. Začít s její přípravou, to je podle Zelených hlavní úkol pro nového ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD). Nový ministr také nesmí připustit veřejnou finanční podporu pro stavbu dalších reaktorů v Dukovanech.

Zelení: Krach Westinghouse je krachem jádra ve světě. Pochopí to nový ministr průmyslu?
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

“Ministerstvo průmyslu se doposud zaměřovalo hlavně na těžkotonážní průmyslová odvětví, jako jsou těžba surovin, prodej energie z fosilních paliv a výroby polotovarů na cizí zakázku. Jeho úkolem by přitom mělo být vytváření podmínek pro růstové podnikání v segmentech s nejcennějším potenciálem do budoucna: s největším prostorem pro růst, s vysokou přidanou hodnotou, s využitím špičkového domácího talentu,” komentoval to Jiří Hlavenka, člen zeleného týmu stínování vlády pro průmysl, obchod a informatiku.

“Včera jsem v doprovodu ředitele navštívil obráběcí halu ve Vítkovicích, jediné české firmě, která vyráběla komponenty do jaderných elektráren. Přestala, protože o ně nebyl na trhu zájem. Místo nich byla hala plná vodních turbín a hřídelí k větrníkům. Ví to nový ministr a připraví změnu státní energetické koncepce?” dodal Matěj Stropnický, předseda Zelených, a připomněl, že i americký dodavatel jaderných technologií, firma Westinghouse, před několika dny zkrachovala. Právě tomu se zřejmě změnou strategie podaří Vítkovicím vyhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…