Zelení: Ministr Chovanec chce omezit svobodný přístup k informacím

20.08.2014 19:40

Má se za ně platit častěji

Zelení: Ministr Chovanec chce omezit svobodný přístup k informacím
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Strana zelených (SZ) varuje před připravovanou novelou zákona o svobodném přístupu k informacím, která pod falešnou záminkou harmonizace s evropskou legislativou do zákona zavádí možnost zpoplatnění poskytovaných informací či prodloužení lhůt. Zelení vyzývají ministra vnitra Milana Chovance, aby jednal v zájmu občanů a neupíral jim skutečně svobodný přístup k informacím. Připomínkové řízení novely končí 21. srpna.

Evropská směrnice, kterou novela transponuje do českého práva, má za cíl usnadnit přístup k tzv. otevřeným datům. Namísto technických úprav, které by měly usnadnit poskytování otevřených dat, však zavádí nepřijatelné překážky do běžného režimu žádostí o informace.


"Pokud by novela byla přijata, umožnila by rozsáhlému okruhu povinných osob účtovat poplatky za zpracování všech  infožádostí, které jim dorazí. Je to podobně absurdní, jako kdyby si úředníci účtovali za čas, strávený při jakémkoli jednání s občany. Evropská směrnice výslovně uvádí, že se týká pouze opakovaného použití informací, tedy otevřených dat, a nikoli běžných žádostí o informace. Česká novela tento rozdíl nijak nerespektuje, což povede k vážným problémům. Úřady čeká zbytečný nárůst administrativy, občané se dočkají prodloužení lhůt na vyřízení žádostí," uvádí Michal Berg, člen předsednictva SZ, který se přístupu k informacím a otevřeným datům dlouhodobě věnuje.


Největší překážkou je pro žadatele část novely umožňující zpoplatnit jakoukoli žádost o informace. Doposud bylo možné žadateli účtovat jen prokazatelné výdaje na poštovné nebo tisk, případně "mimořádně rozsáhlé vyhledání informací", novela tuto možnost ale ruší. Namísto ní umožní za informace žádat peníze, které by měly pokrýt "skutečné náklady za vyhledání, nebo vytvoření informace". Novinkou má být také prodloužení lhůty pro poskytnutí informace o 5 dní, tedy z původních 25 na 30 dnů, přestože to směrnice nepožaduje.


"Lepší pravidla pro zveřejňování otevřených dat jsou určitě potřebná, protože naše veřejná správa v tomto směru za jinými evropskými zeměmi zaostává. Zavedení nových pravidel, ale nelze spojovat se zavedením nových poplatků za žádosti o informace. Poskytování informací je jedním ze základních úkolů samosprávy a dosavadní úprava, kdy bylo možno zpoplatnit jen mimořádně rozsáhlé vyhledání informací, je pro města dostatečnou ochranou před zneužíváním infozákona," uvádí Pavla Brady, 1. náměstkyně primátora města Opavy a místopředsedkyně Strany zelených.


Novela zákona, kterou Ministerstvo vnitra transponuje do českého práva Směrnici Evropského parlamentu a Rady 2013/37/EU o opakovaném použití informací veřejného sektoru, je v připomínkovém řízení do 21. srpna 2014. Podrobnější popis problematiky novely infozákona najdete v blogu Michala Berga.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…