Zelení: Ministryně Marksová a poslanci definitivně zařízli lesní školky

25.09.2014 8:18

Poslanecká sněmovna v úterý 23. září přehlasovala senátní úpravu návrhu zákona o dětských skupinách a schválila jej v podobě, ve které lesní mateřské školky do roka musí skončit. Znamená to zánik několika tisíc míst ve školkách a především upírání práv rodičů na svobodný výběr zařízení, kam své dítě umístí. Poslanci se rozhodli ignorovat i poslední ze sérii petic, kterou podepsalo přes 14 000 lidí.

Zelení: Ministryně Marksová a poslanci definitivně zařízli lesní školky
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

“Ministryně Marksová tvrdí, že není záměrem lesním školkám ublížit. Podle všeho to sedí - cílem ministryně totiž zřejmě je, lesní školky rovnou zaříznout. Zelení jsou přesvědčeni, že rodiče musí mít právo umístit své dítě do zařízení podle svého vlastního výběru. Zákon schválený Sněmovnou tuto volbu významně omezuje. Navíc dojde k dalšímu snížení počtu míst pro děti v předškolních zařízeních, kterých je již nyní nedostatek,” uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených.

Zelení požadovali, aby registrace byla volitelná a lesní školky a podobná zařízení měly na výběr, zda se registrují a budou tak čerpat výhody umožněné zákonem, nebo zůstanou neregistrovanou skupinou. Namísto toho ale budou do roka zlikvidovány a přes 2500 dětí přijde o svá místa. To vše v situaci, kdy klasické školky kvůli nedostatku kapacit každoročně odmítají na 50 tisíc dětí. Navržený zákon totiž definuje velmi přísné standardy pro vnitřní podmínky dětských skupin, které lesní mateřské školky nemohou splnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…