Zelení: Odmítáme snahy poslanců STAN a ANO zavést výpalné z kopírek

22.11.2016 16:53

Zelení ostře kritizují aktivity poslanců Petra Gazdíka (STAN) a Romana Procházky (ANO), kteří se pozměňovacími návrhy k novele autorského zákona snaží přihrát kolektivním správcům autorských práv dalších zhruba 400 milionů korun ročně. Peníze pro tyto netransparentní a neefektivní organizace přitom mají jít z kapes škol, univerzit a knihoven.

Zelení: Odmítáme snahy poslanců STAN a ANO zavést výpalné z kopírek
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Jak již upozornil Svaz měst a obcí ČR, oba poslanci předložili identické(!) pozměňovací návrhy, jež mimo jiné zvyšují licenční poplatky z půjčování knih na čtyřnásobek: ze současných 0,50 Kč na 2,00 Kč. Kolektivním správcům by tak stát na poplatcích z výpůjček knih odváděl namísto stávajících 50 milionů Kč rovnou 200 milionů Kč. Návrhy dále ruší tzv. akademickou výjimku. I knihovny vědeckých institucí mají platit dvoukorunový poplatek. Zároveň prosazují i takzvané “výpalné z kopírek”. Tedy nahrazení poplatku z kopie paušálem za kopírovací stroj.

“Totožný návrh, který asi ne náhodou předložili hned dva poslanci z různých stran, bohužel nesměřuje k tomu, aby byl výběr poplatků za autorská práva transparentní a přiměřený. Jde jen o to, aby se vybralo víc a aby se na současném neuspokojivém stavu nic neměnilo. A tím, kdo na to doplatí, jsou školy, univerzity, knihovny, archivy, muzea, samosprávy i státní organizace,” uvedl předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

“Nejenže jejich návrhy prohlubují presumpci viny, ale zároveň nepřijatelným způsobem zatíží i rozpočty již tak hrubě podfinancovaných školských zařízení. Školy mnohdy provozují desítky kopírovacích strojů a zaváděné poplatky za ně se ročně vyšplhají na statisícové částky. Investice do vzdělávacích institucí je nezbytně nutné zvyšovat, nikoliv zavádět školám další zbytečné výdaje a administrativu,” říká Matouš Vencálek, člen předsednictva SZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce