Zelení: Podporujeme vládní návrh k účasti žen na kandidátkách

29.07.2014 21:50

Žádáme ale i další opatření.

Zelení: Podporujeme vládní návrh k účasti žen na kandidátkách
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Strana zelených (SZ) vítá vládní návrh novelizace volebních zákonů s cílem podpořit vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice. Považuje jej ale pouze za první krok k dosažení skutečné genderové rovnosti v zastupitelských sborech.

V reakci na dlouhodobě nízké zastoupení žen v politice v České republice ministr vnitra ve spolupráci s ministrem pro lidská práva minulý čtvrtek předložil do připomínkového řízení návrh novely volebních zákonů, který požaduje minimální 30% zastoupení obou pohlaví na kandidátních listinách ve sněmovních a krajských volbách. V případě nesplnění uvedené kvóty návrh počítá se snížením státního příspěvku za získaný mandát.

Podpora rovnosti žen a mužů, včetně vyrovnaného zastoupení v politice, patří k základním hodnotám zelených. Ti jsou přitom jedinou českou politickou stranou, která úspěšně a důsledně uplatňuje pravidla pro vyrovnané zastoupení obou pohlaví ve svých orgánech a na svých kandidátních listinách. Na rozdíl od ostatních politických stran vytváří takovou politickou atmosféru, která je přívětivá vůči oběma pohlavím. I proto se Strana zelených pravidelně stává vítězkou soutěže „Strana otevřená ženám“.

„Vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice je jedním ze stavebních kamenů moderních demokracií. Politika, ve které chybí ženy a jejich zkušenosti, může jen stěží zohledňovat zájmy celé společnosti. Přestože se ženy významně angažují v občanské společnosti a na komunální úrovni, jejich zastoupení ve vysoké politice je v důsledku různých překážek stále nízké. Zelení proto podporují přijímání konkrétních a efektivních opatření, která mohou přispět k vyrovnanání zastoupení žen a mužů v politice,“ říká Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených.

Zastoupení žen v Poslanecké sněmovně nedosahuje ani 20 % a situace je velmi podobná i na krajské a komunální úrovni. Za posledních 20 let přitom nedošlo k výraznějším změnám a Česká republika v oblasti vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice patří k nejhůře hodnoceným zemím Evropy. Řada jiných států  (např. Irsko, Polsko, Slovinsko, Francie či Belgie) přitom kvóty na kandidátní listiny přijala. Návrh na změnu volebních zákonů prosazoval již v roce 2010 ministr pro lidská práva nominovaný Stranou zelených Michael Kocáb. Jeho návrh však tehdy nezískal dostatečnou podporu. Pravidlo alespoň třetinového zastoupení obou pohlaví na kandidátních listinách je zároveň součástí Stanov SZ.

„Jsme rádi, že se vláda vrací k našemu návrhu z roku 2010 a předkládá novelu, která vychází z našich stanov a programových cílů. K podpoře vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice bude ale potřeba učinit více. Třicetiprocentní hranice je minimální standard, který je nutné postupně zvyšovat a podpořit dalšími opatřeními. Je nezbytné zavést nárok na umístění dítěte do školky, potírat genderové stereotypy, podporovat zapojení mužů do péče o děti a domácnost a zavést genderová pravidla pro státní podniky a velké obchodní společnosti. V neposlední řadě je nezbytné genderovou rovnost posouvat dál a pamatovat i na práva LGBT+ osob,“ dodává Matěj Stropnický, člen předsednictva SZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…