Zelení: Policejní zásah proti squatterům v usedlosti Cibulka budí pochybnosti

07.05.2015 14:15

Policie během středečního dopoledne za použití donucovacích prostředků vyklidila pražskou usedlost Cibulka, kterou dlouhodobě obývala skupina squatterů. Desítky policejních antonů, stovka těžkooděnců, sanitky a čtyři zranění squatteři vyvolávají otázku, nakolik byl zásah přiměřený.

Zelení: Policejní zásah proti squatterům v usedlosti Cibulka budí pochybnosti
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

„Dnešní policejní zásah na košířském squattu Cibulka byl smutným vyústěním dlouhodobého majetkoprávního sporu mezi nájemníky a majitelem nemovitosti a měl by ho řešit soud, nikoliv příslušníci Policie ČR zásahem ve prospěch jedné strany. Bohužel v důsledku nepřítomnosti nezávislého pozorovatele na místě v průběhu zásahu není možné a nebude ani v budoucnu, ověřit přiměřenost celého zásahu. Vyzývám proto orgány činné v trestním řízení, aby samy zveřejnily videozáznam z vyklízení objektu, aby byly vyvráceny veškeré pochybnosti o jeho adekvátnosti,“ řekl Matěj Stropnický náměstek primátorky hl. m. Prahy a člen předsednictva Strany zelených.

„Cibulku jsem během zásahu osobně navštívila. Budu požadovat veškeré informace o průběhu zásahu a proč došlo ke zranění několika osob. Radnice MČ Praha 5 nebyla o zásahu informována, proto budu požadovat také vysvětlení, na čí pokyn byl zásah realizován a kolik stál,“ uvedla Tatiana Konrádová, místopředsedkyně pražských zelených, zastupitelka Prahy 5 a předsedkyně Sociálního výboru MČ Praha 5.

“Strana zelených podporuje squatting jako prospěšné společenské hnutí, které upozorňuje na dlouhodobě nevyužívané nemovitosti. Zároveň je schopno propůjčovat jim nové funkce s významným kulturním potenciálem,” řekl Ondřej Mirovský, předseda pražských zelených a zastupitel hl. m. Prahy.

Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

  • SZ
  • Měníme klima v české politice!
  • městský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě