Zelení Praha 6: Městská část prodává areál pro výstavbu bytových domů skupině Penta

22.05.2018 22:47

Stanovisko Zelených k transakci

Zelení Praha 6: Městská část prodává areál pro výstavbu bytových domů skupině Penta
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Výběrové řízení na prodej areálu pro výstavbu 150 bytů vyhrála společnost NOPOCZ01,s.r.o., z investiční skupiny Penta. Za území na rozhraní Veleslavína a Střešovic má zaplatit 436,5 milionů Kč.

Prodej ještě musí schválit Rada městské části Praha 6 a zastupitelstvo. Prodávaný areál je výjimečný tím, že jeho část má platné stavební povolení, s trochou nadsázky tedy můžeme říci, že hned zítra na něm mohou začít pracovat stavební stroje. Jedná se přitom o poslední velký stavební pozemek ve vlastnictví městské části Prahy 6, respektive její dceřiné firmy, společnosti SNEO, a.s. “Prodej byl zdůvodňován tím, že městská část Praha 6 ani její dceřiná firma SNEO nemají pro výstavbu ve vlastní režii dostatečné finanční prostředky. Marně jsme upozorňovali, že hlavní město Praha přitom disponuje třemi miliardami korun určenými právě na bytovou výstavbu a naopak shání vhodné pozemky. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) na prosincovém zastupitelstvu na naše námitky odpověděl, že není od toho, aby chodil na magistrát škemrat o peníze,” uvádí Petr Píša, opoziční zastupitel Prahy 6 za Zelené a kandidát na starostu. Zastupitelé přitom tehdy o prodeji rozhodovali na základě neúplných podkladů - všechny klíčové informace totiž pro ně byly začerněny.

Firmy skupiny Penta, která areál ve výběrovém řízení získala, přitom mají se současnou vládnoucí koalicí v Praze 6 (TOP 09, ANO, STAN, KDU-ČSL) nadstandardní vztahy. Společnost Vítězné náměstí, s.r.o (vlastněná společnostmi Penta a Kaprain), získala od šesté městské části bez výběrového řízení v nedávné domě lukrativní pozemek při Vítězném náměstí, známý kvůli kauze tzv. Ledního medvěda. Bez výběrového řízení schválila Rada městské části rovněž odprodej pozemku sousedícího s areálem bubenečské nemocnice, a to společnosti Nebeský klid, a. s., majetkově propojené rovněž s Pentou.

Srovnání prodeje areálu Na Dračkách a jiných transakcí přitom ukazuje značné rozdíly v cenách tam, kde nedošlo k výběrovému řízení. Zatímco v případě střešovických Draček činily náklady investora na jeden metr čtvereční podlahové plochy budoucí výstavby 32 630 Kč, byla cena Vítězného náměstí méně než poloviční, pouhých 13 643 Kč. (1) “Ukazuje se zde, jak je nevýhodné, když městská část prodává pozemky za cenu znaleckého posudku, aniž by zorganizovala řádnou soutěž,” uvádí k tomu Pavel Weber, místopředseda Komise pro otevřenou radnici Prahy 6 (Strana zelených). V případě prodeje pozemků na Vítězném náměstí přitom mělo zastupiteltsvo k dispozici tři znalecké posudky s rozdílnými cenami, zvolili ovšem ten nejlevnější, tedy pro městskou část nejméně výhodný.

Zeleným se také nelíbí, že s penězi, které investor za pozemky Na Dračkách zaplatí, nebude moci Praha 6 bezprostředně disponovat. “Zisk z prodeje zůstane alokován v dceřiné firmě SNEO, kde bude použit v první řadě na kontroverzní výstavbu krytého bazénu Petynka s plánovanou umělou surfovou vlnou,” vysvětluje opoziční zastupitelka Pavla Ducháčková Chotková, expertka na prorodinnou politiku a dvojka na kandidátce za Zelené. “Jako vhodnější bychom přitom viděli, aby se z těchto prostředků financovaly potřebné dostavby škol a školek anebo obecní bydlení. Nájmy v Praze 6 jsou u stropu a mladí lidé nemají kde bydlet. Místo, aby Praha 6 stavěla obecní byty (a nabízela je jako profesní či startovací), vyprodává ve velkém zbylé byty i pozemky vhodné k jejich výstavbě. Podle našich právníků navíc celý proces, kterým se Praha 6 vzdala svého podílu na akciích odštěpované společnosti, nesl právní vady a bude moci být v budoucnu napaden” dodává k tomu Petr Píša (Zelení).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice