Zelení: Rada MČ Praha 2 pod vedením ODS řekla NE demokracii

01.10.2015 15:09

Rada Městské části Praha 2, pod vedením starostky Jany Černochové (ODS), dne 29. 9. 2015 jednomyslně rozhodla zakázat účast opozičních zastupitelů a zastupitelek na svých zasedáních.

Zelení: Rada MČ Praha 2 pod vedením ODS řekla NE demokracii
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

V Praze 2 byla přitom účast opozice tradiční záležitostí - byla zavedena již v prvním demokraticky zvoleném zastupitelstvu po Listopadu 1989. Přístup opozice na zasedání Rady MČ byl vyjádřením respektu k demokratické kontrole.

“Změna jednacího řádu zapadá do přístupu současné koalice ve složení ODS-TOP09-OSB, která neváhá ani cenzurovat kritické opoziční články v Novinách Prahy 2, jako se to stalo minulý týden. Je problém získat také zvukový záznam ze zastupitelstva. Ani po 14 dnech od jednání jsme záznam přes opakované žádosti nedostali. Někteří opoziční zastupitelé byli také odvoláni z výborů bez udání důvodu,” uvedla zelená opoziční zastupitelka Monika Horáková.

“Změna jednacího řádu rady, který přístup zastupitelů upravuje, je políčkem tradičnímu demokratickému přístupu, který si druhý obvod Prahy dlouhodobě udržoval. Současnou změnu považujeme za skandální. Můžeme se jen domnívat,  jaké má vládnoucí koalice motivace k tak netransparentnímu kroku,” dodal zastupitel zvolený za zelené Michal Uhl.

Předseda klubu zastupitelů Strany zelených Jan Hruška upozorňuje: “Praha 2 se pod současným vedením uzavírá a otáčí se k tradičním demokratickým zásadám zády. Nechuť obhajovat svá rozhodnutí nepatří do demokracie. Jsem-li ve veřejné funkci a rozhoduji jako zastupitel za jiné, musí být zcela zřejmé jak rozhoduji a proč. O to víc to platí v současné době po podivně nastavených a schválených pravidlech prodeje obecního majetku.”

“K netransparentnosti se ještě přidává to, že rada odmítá poskytovat opozici podkladové materiály v souhrnném, a tedy přehledném formátu (jeden soubor PDF, kterým úřad fyzicky disponuje). Jsme nuceni si skládat podkladové materiály často i z více než dvou set malých souborů; tato skutečnost se zdá být nevýznamná, ale je zbytečnou obstrukcí, která ve svém důsledku ztěžuje kontrolní funkci opozice.” řekla zastupitelka Kateřina Jechová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

18:14 Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.