Zelení: Represe pěstitelů a uživatelů konopí musí skončit

08.05.2015 15:00

Strana zelených (SZ) se opět stala partnerem pochodu Million Marihuana March, který proběhne v pátek 8. května v Praze. Zelení se tak symbolicky připojují k celosvětovému trendu legalizace konopí, který prosazují také v Česku.

Zelení: Represe pěstitelů a uživatelů konopí musí skončit
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

“Represe užívání psychoaktivních látek a zvláště konopí se všude na světě ukazuje jako neúčinná, drahá a zbytečná. Zelení proto prosazují, aby konopí bylo legálně dostupné nejen pacientům, kteří je využívají k léčbě onemocnění, ale i pro rekreační uživatele,” uvádí Jan Trnka, odborník zelených na konopnou problematiku.

Žádná aktivita není zcela bez rizik, avšak rizika spojená s úžíváním konopí jsou mnohem menší než negativní dopady stíhání uživatelů a malých pěstitelů. Vědecké studie prokázaly, že nebezpečnost konopí je mnohonásobně nižší než u běžně dostupného alkoholu. Pěstování konopí má navíc v naší zemi dlouhou historickou tradici a společenské užívání konopí je tu natolik rozšířené, že nelze argumentovat ani kulturní vzdáleností této psychoaktivní rostliny.

Strana zelených chce co nejdříve odstranit postihy spojené s držením či pěstováním konopí pro vlastní potřebu a zároveň připravit systém, v rámci něhož by konopí bylo dostupné v garantované kvalitě a za regulovaných podmínek. Přístup ke konopí by měli jen dospělí lidé ve specializovaných prodejnách a jeho prodej by byl řádně zdaněn. Podobnou úpravu nedávno navrhli němečtí Zelení.

“Legalizace konopí povede k odstranění nákladů státu na represi a potlačení kriminálního černého trhu s touto rostlinou. Kromě toho umožní lepší vzdělávání uživatelů a uživatelek ohledně bezpečných způsobů podání a prevence případných negativních dopadů užívání konopí a výrobků z nich,” uvedla Jana Drápalová, předsedkyně SZ.

Více informací najdete na webu akce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce