Zelení: Sankce za očkování - Ovlivnění MZ farmaceutickou lobby?

30.01.2015 7:24

Zdravotnický výbor Poslanecké sněmovny ve čtvrtek 29. ledna jednal o novele zákona o veřejném zdraví, která nově upravuje sankce za neočkování v podobě drastických pokut pro lékaře, mateřské školy, dětské skupiny, individuální chůvy nebo provozovatele dětských táborů.

Zelení: Sankce za očkování - Ovlivnění MZ farmaceutickou lobby?
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Strana zelených (SZ) varuje před neoprávněným zásahem státu do práv rodičů dítěte, kteří mají být zodpovědní za své děti, a vyzývají Ministerstvo zdravotnictví (MZ) k otevřené diskuzi s veřejností.

Sankce pro lékaře, které jsou například až 2 miliony za neinformování nebo 3 miliony za neočkování, mají jednoznačně likvidační charakter, nemluvě o neziskových organizaích. V Česku nebyla zpracována žádná podrobná analýza, která by popsala současný stav a odpověděla na otázku, čím se Česko tak vymyká, že potřebuje represivní opatření výrazně zasahující do rodinného života a práv jednotlivce. Podle SZ není situace v ČR jiná než ve vyspělé Evropě – např. Německo, Francie či Skandinávie – kde je očkování z větší části pouze doporučené.

“Ministerstvo zdravotnictví by se mělo vydat cestou pozitivní motivace, otevřené veřejné diskuze a zejména osvěty. Místo represí by měl stát odpovědně přistupovat k obavám rodičů a snažit se získat jejich důvěru. K dispozici by měly být vyvážené informace o očkování, více možností volby, ať už jde o odložení očkování či volbu jiné šetrnější vakcíny, ale také záruka za odškodnění v případě nežádoucích účinků povinného očkování. Ministerstvo svým jednáním zavdává důvod k pochybnostem o tom, že je ovlivněno farmaceutickou lobby. Odpovědnost za dítě má přitom rodič, případně lékař, nikoliv stát,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně zelených.

Stát v tuto chvíli přichází s restrikcemi a přitom dosud nepřevzal odpovědnost za poškození způsobená očkováním. Zelení jsou přesvědčeni, že diskuse, která je vedena s hrozbou zavedení sankcí, není svobodnou diskusí o všech problematických otázkách, spojených s očkováním.

“Potřebné jsou transparentní informace o očkovacích látkách a očkování, monitorování všech nežádoucích reakcí, dobrá znalost epidemiologické situace, trendů v očkovací politice a informací o vývoji nových očkovacích látek. O celé problematice by měla být vedena veřejná diskuze,” uvedl MUDr. Antonín Nechvátal, vedoucí sekce pro zdravotní politiku SZ.

Přístup členských států EU k očkování je různý: může být dobrovolné, dobrovolné a hrazené státem, povinné, ale bez sankcí, anebo povinné a sankcionované. Nejedná se čistě o odbornou debatu, ale o politickou, protože dochází ke střetu individuálních lidských práv se zájmem na veřejnou ochranu zdraví. SZ je přesvědčena, že poslanci by měli novelu odmítnout, protože za situace, kdy rodiče v současný systém nemají důvěru a nejsou k dispozici podrobné informace o cílech politiky v oblasti očkování, jsou takto navrhované sankce nepřijatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…