Zelení: Senátoři pustili do dalšího čtení Láskův zákon na zákaz politických billboardů

11.11.2015 21:22

Senát ve středu podpořil návrh na omezení volební reklamy na billboardech. Zelení senátoři v čele s Václavem Láskou (SZ) navrhli, aby reklamní poutače s plochou větší než osm metrů čtverečních nebylo možné používat v předvolební kampani.

Zelení: Senátoři pustili do dalšího čtení Láskův zákon na zákaz politických billboardů
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Chtějí tím nastolit rovnější podmínky při volební soutěži, omezit záplavu billboardů, která před každými volbami hyzdí česká města a obce a snížit výdaje na předvolební reklamu, která pro voliče nemá žádnou informační hodnotu. Zákon má rovněž omezit riziko netransparentního financování kampaní. Nyní ho budou projednávat senátní výbory.

Zákaz se vztahuje na reklamní zařízení o ploše větší než osm metrů čtverečních v době od vyhlášení voleb do ukončení hlasování a porušení by mělo být pokutováno až dvěma miliony korun. Novela by měla začít platit od roku 2017.

„Novela navazuje na dlouhodobý evropský trend, podobně venkovní předvolební reklamu reguluje například Francie, Belgie, Itálie či Irsko. A dává to smysl. Billboardy mnohdy sestávají jen z jednoduché fráze a fotky usměvavého politika, na čem nemůže volič své volební rozhodnutí racionálně postavit. Pokud zamezíme utrácení stran za obří reklamu, přiblížíme politiky zas o něco více k lidem, protože se už nebudou moci spolehnout jen na masivní billboardové kampaně,“ uvádí senátor Václav Láska.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…