Zelení: Stát nesmí zdražit elektřinu, zatímco distributoři vydělávají miliardy

26.02.2016 17:37

Strana zelených požaduje okamžité stažení návrhu nové tarifní struktury elektřiny. Dle analýzy, kterou se má zabývat vláda, stoupne účet za distribuci téměř dvěma miliónům domácností.

Zelení: Stát nesmí zdražit elektřinu, zatímco distributoři vydělávají miliardy
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Jak zelení již dříve varovali, změna nejvíce dopadne na nejohroženější skupiny. Podle SZ musí Energetický regulační úřad (ERÚ) dokázat, že plní svou roli regulátora hájícího zájmy spotřebitelů a předložit nezvratitelné důvody, zda je třeba sazby u maloodběratelů skutečně měnit.

“Ačkoliv ERÚ tvrdí, že distribuční společnosti nezbytně potřebují prostředky na investice do údržby a rozvoje sítí, podle našeho propočtu distributoři za posledních pět let vydělali 51 miliard korun čistého zisku,” uvádí Matěj Stropnický, předseda SZ.

Analýza dopadů nových distribučních tarifů na domácnosti, kterou si u ministra průmyslu Mládka na začátku února objednal premiér Sobotka, ukazuje, že účet za distribuci elektřiny vzroste u 38 % (především malých) domácností a třetině firem. Například rodiče samoživitelé zaplatí o téměř 3 000 Kč a osamělý senior dokonce o 4 000 Kč ročně více. Účty také o 4 až 6 000 Kč za rok stoupnou všem chatařům (u běžně používaných jističů 3 x 25 A).

“ERÚ musí návrh tarifů neprodleně stáhnout a před přípravou nové verze vypracovat důkladnou analýzu ziskovosti distributorů, aktuálního nastavení distribučních poplatků a nutných investic do stávající distribuční soustavy i rozvoje chytrých sítí. Pokud se vůbec prokáže, že je distribuční tarify třeba měnit, požadují zelení proces přípravy nového návrhu do něhož budou zapojeni zástupci maloodběratelů, kteří tvoří většinu odběrných míst v Česku,” dodává Stropnický.

Na nových tarifech podle dopisu, který předsedkyně ERÚ Vitásková zaslala premiérovi, pracoval Řídící výbor složený ze zástupců úřadu, ministerstva průmyslu, ČEZ, distributorů a ČEPS. Oponentní radu tvořili zástupci velkoodběratelů. Jak vyplývá z aktuální analýzy, nikdo se po celou dobu přípravy nezabýval modelováním nových dopadů na domácnosti ani malé a střední firmy.

Ceny distribuce nyní mají velké části domácností vzrůst, přitom již nyní dle studie připravené pro Evropskou komisi patří mezi nejvyšší v Evropě. Ze sledovaných zemí platí více pouze Švédové. Podle Strany zelených, která analyzovala výroční zprávy tří distribučních společností (ČEZ distribuce a. s., E.ON distribuce a .s. a PRE distribuce a. s.), tyto tři firmy dohromady dosáhly na státem regulovaném trhu za posledních pět let čistého zisku 51 miliard korun. Téměř 28 miliard z toho připadá na ČEZ. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice