Zelení: Třetinu všech příjmů strany tvoří dary podporovatelů

31.03.2015 8:23

Strana zelených (SZ) dnes odevzdala výroční zprávu za rok 2014 pro Poslaneckou sněmovnu.

Zelení: Třetinu všech příjmů strany tvoří dary podporovatelů
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Příjmy SZ z 32 % tvořily dary, což představuje 6,4 mil. Kč. U menších a středních dárců se jejich průměrná roční výše pohybovala kolem 3 200 Kč. Počet dárců podporujících takto činnost zelených bylo 850. Informace o příjmech, výdajích i dárcích zelení průběžně doplňují na svém webu a jsou dohledatelné také na transparentních účtech. SZ dlouhodoubě prosazuje, aby takovéto transparentní financování bylo ze zákona povinné pro každou politickou stranu.

Výdaje SZ byly celkem 25,7 mil. Kč, převyšují příjmy o 5,8 mil. Kč a byly kryty především rezervou z předešlého roku. Protože se v roce 2014 odehrály hned troje volby, tvořily volební kampaně 53 % výdajů rozpočtu, tedy celkem 13,7 mil. Kč. Z toho 4,6 mil. Kč bylo použito na kampaň do Evropského Parlamentu, 2,4 mil. Kč na senátní kampaně a 6,7 mil. na komunální kampaně. Výsledkem jsou čtyři senátorské mandáty a přes 260 zastupitelů po celé republice.

Celou výroční zprávu si můžete stáhnout.

Strana zelených financuje svoji činnost převážně z podpory drobných dárců a etických partnerství. Náš rozpočet tvoří kromě zmiňovaných darů a partnerství také členské příspěvky vybírané dle současného zákona o financování politických stran a příspěvek státu na základě získaných mandátů a hlasů ve volbách. Drtivou většinu činnosti strany však řeší její členové na bázi dobrovolnictví. To platí i pro naše volební kampaně.

Jsme jediná strana v ČR s parlamentní zkušeností, která má skutečně průhledné financování a není diskreditována žádným korupčním skandálem. Nemáme podíl v žádné obchodní společnosti, ani nejsme s žádnou soukromou společností spojeni. Neovládáme žádné sdělovací prostředky.

www.zeleni.cz/transparentni-financovani

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…