Zelení: Třídíme odpad, ne lidi

11.08.2017 8:35

Zelení se jako jediná politická strana oficiálně podílejí na programu Prague Pride 2017.

Zelení: Třídíme odpad, ne lidi
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Strana zelených se i v roce 2017 tradičně zapojuje do programu Prague Pride, a je tak jedinou politickou stranou, která festival otevřeně podporuje nejen účastí, ale i organizačně. K doprovodnému programu Zelení přispěli uspořádáním panelové diskuse o umělém oplodnění. V sobotu se zelený blok zapojí do průvodu hrdosti a v jeho cíli - na Letné na závěrečném hudebním festivalu a JarmarQu - představí Zelení svůj stánek s fotokoutkem a relaxační zónou a pomohou festivalu s tříděním plastového odpadu. V duchu hesla „Třiďme odpad, ne lidi“ Zelení zařídí a zaplatí rozmístění kontejnerů na plast.

„Účast na festivalu Prague Pride nám připomíná, že rovnost a lidská práva nestačí deklarovat v zákonech: respekt a otevřenost musíme podporovat v každodenním životě. Cílem Zelených je moderní stát, který zaručuje jistoty a důstojnost všem obyvatelkám a obyvatelům – zelená politika znamená i to, že lidé mohou rozhodovat o svém těle a nemusí trpět diskriminaci či šikanu ani se obávat o budoucnost,” uvedl Michal Berg, místopředseda Zelených a lídr kandidátky v Jihomoravském kraji.

Hned první den festivalu, v pondělí 7. srpna se v Pride House uskutečnila panelová diskuse nazvaná Umělé oplodnění = umělá rodina?, která se zaměřila na lékařské, etické, politické, praktické i další aspekty asistované reprodukce. V panelu zasedli sociolog Zdeněk Sloboda, právnička Adéla Horáková, odbornice na rovnost žen a mužů a politička Zelených Lucia Zachariášová nebo lékař, univerzitní pedagog a lídr zelené kandidátky v Plzeňském kraji Jan Trnka.

„Nemožnost umělého oplodnění bez souhlasu partnera nemá žádné opodstatnění, které by vycházelo ze skutečného stavu české společnosti. Změna by ulehčila situaci i mnoha stejnopohlavním párům, které dnes systém přehlíží,“ uvedla k tématu diskuse Lucia Zachariášová, kterou na pražské kandidátce Zelených do sněmovny najdete na druhém místě.

Spolu se Stranou zelených se do zeleného bloku a organizace aktivit na Letné zapojí i spřátelená organizace Mladých zelených, která včera v Pride House uspořádala debatu o netoleranci uvnitř LGBT+ komunit.

„Mezi cíle Mladých zelených patří mimo jiné právo na umělé oplodnění bez ohledu na partnerský stav, možnost úřední změny pohlaví bez nutnosti sterilizace a rovnost v otázce manželství – tedy manželství pro všechny, anebo pro nikoho. Chceme, aby měli lidé všech sexuálních orientací a genderových identit stejná práva. Zároveň musí stát rázně zakročit v případech, kdy jsou na LGBTIAQ* lidech páchány útoky z nenávisti,“ dodal Petr Doubravský, koordinátor pracovní skupiny Mladých zelených k LGBTQIAQ* a člen předsednictva Mladých zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…