Zelení: Vedení Prahy 6 není transparentní

17.10.2017 13:34

Mimořádné zasedání zastupitelstva Prahy 6, které vyvolalo 19 opozičních zastupitelů ze Strany zelených, ODS, ČSSD a KSČM, skončilo dne 16. října 2016 dříve, než začalo.

Zelení: Vedení Prahy 6 není transparentní
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Neschválení programu koaličními stranami neumožnilo projednání kontroverzních bodů jako kontrola hospodaření městské firmy SNEO, a. s., zpožďující se rozsáhlá rekonstrukce Polikliniky Pod Marjánkou, zachování zahrádkářské osady na Jenerálce, zavedení zkušebního provozu autobusů tunelovým komplexem Blanka a využití objektů v Šolínově ulici.

Po více než hodinové diskusi, v níž vystoupili především opoziční zastupitelé a zástupci občanů, nebyl schválen program jednání, a zastupitelstvo tak bylo ukončeno. Pro program zasedání nezvedl ruku ani jeden z přítomných zástupců koalice (TOP 09, ANO, STAN, KDU-ČSL).

„Již dlouho je opozičním zastupitelům odpírán přístup ke klíčovým informacím týkajících se velkých investičních projektů na Praze 6. Pozorujeme zde jasnou snahu obcházet zastupitelstvo,“ uvádí Petr Píša, předseda zastupitelského klubu Strany zelených. „Městská firma SNEO, která připravuje zásadní rozvojová projekty v Praze 6 a organizuje výběrová řízení na valnou většinu významných radničních zakázek, přitom neplní svoji informační povinnost. Jsme připraveni doložit, že tato firma pravděpodobně nedodržuje hned pět zákonů týkajících se transparence, jako je např. zákon o registru smluv,“ dodává.

„Ze zákona musí zastupitelstvo hlasovat o dílčích věcech, jako je například nevyužití předkupního práva ke stavbě garáže. Když se ovšem jedná o opravdu závažné projekty, ochota stávající koalice nechat o nich hlasovat na zastupitelstvu je nulová,“ říká Vladimír Šraier, zastupitel za Stranu zelených. „Přitom například pozemek Na Dračkách určený k bytové výstavbě má cenu dvou až tří stovek milionů korun a očekává se zde investice v částce blížící se miliardě. Firma SNEO zde připravuje vyčlenění tohoto projektu do vlastní dceřiné firmy, kde už nebude ze strany zastupitelstva možná už vůbec žádná kontrola,“ dodává.

„Krok radniční koalice mě mrzí o to víc, že jsou v ní zastoupeny strany, které mají svobodný přístup veřejnosti k informacím jako klíčový bod svého volebního programu,“ uvádí k tomu zastupitelka za Zelené Pavla Ducháčková Chotková. „Realita koaličního vládnutí na Praze 6 je ale bohužel jiná než předvolební hesla,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.