Zelení: Vláda by měla uvolnit podmínky i pro další profese a cizince z jiných zemí

11.11.2015 16:13

Vláda by měla uvolnit podmínky pro rychlejší získání pracovního povolení i pro jiné profese než jen pro technické specialisty. Zelení se domnívají, že stejné podmínky by měl kabinet nabídnout i zájemcům z jiných zemí.

Zelení: Vláda by měla uvolnit podmínky i pro další profese a cizince z jiných zemí
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Kromě technických specialistů se podniky v ČR potýkají rovněž s nedostatkem řidičů, v některých regionech chybí i lékaři či méně specializované profese. Například Martin Mach, zelený starosta Mšena na Mělnicku, by cizince vykonávajícího v obci pediatrickou praxi přijal odkudkoliv.

Zelení sice vítají, že vláda umožní pětistovce technických specialistů z Ukrajiny rychlejší získání pracovního povolení v Česku, ale pilotní projekt je podle nich málo ambiciozní. Už v pilotní fázi totiž chybí možnost zlepšit podmínky pro cizince z dalších zemí či v jiných profesích. Podle SZ by cizinci měli mít možnost ucházet se o jakékoliv pracovní místo na trhu, nikoliv jen o takové, o které nebude mezi Čechy zájem. Svaz průmyslu a dopravy již v září uvedl, že české firmy jsou schopny zaměstnat na 5 000 cizinců.

“Nerozumím tomu, proč se vláda zaměřuje jen na vysoce kvalifikované profese. České firmy mají s ukrajinskými pracovníky dlouhodobé zkušenosti a uvítaly by, kdyby se zjednodušily podmínky i pro jiné profese. Navíc díky příbuznosti obou jazyků a blízkosti kultur nemají zájemci z Ukrajiny problémy s orientací v českém prostředí. Česká ekonomika roste a s ní roste i počet pracovních míst. Vláda by proto měla zjednodušit cestu k pracovnímu povolení i pro cizince z jiných zemí,” říká Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených.

Například v Mšenu na Mělnicku mají dlouhodobě problémy s obsazením pozice dětského lékaře. Město může zájemci a jeho rodině nabídnout i bydlení v městském bytě. “Máme k dispozici vybavenou ordinaci, ale marně už několik měsíců sháníme dětského lékaře. Kdyby se třeba mezi uprchlíky pediatr našel, uvítali bychom ho,” říká starosta Martin Mach (SZ).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…