Zelení: Vláda musí umožnit adopci dětí partnera stejnopohlavního páru

13.08.2015 20:05

Při příležitosti festivalu Prague Pride a aktuální diskuzi o právech LGBT+ osob vyzývá Strana zelených (SZ) současnou politickou reprezentaci, zejména členy a členky vlády a Poslanecké sněmovny, aby obnovili kroky k přijetí novely zákona o registrovaném partnerství.

Zelení: Vláda musí umožnit adopci dětí partnera stejnopohlavního páru
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Novela by nebiologickým rodičům umožnila adopci potomků biologických rodičů, se kterými žijí v registrovaném partnerství. Tento návrh již téměř rok leží ve Sněmovně ladem a politici a političky nevyvíjí žádné kroky k jejímu projednání. Zelení jsou přesvědčeni, že novela zásadním způsobem zjednoduší život stovkám stejnopohlavních rodin a poskytne jim nezbytnou právní jistotu.

V souvislosti se zlepšením životních podmínek stejnopohlavních rodin SZ dále vyzývá politickou reprezentaci, aby zahájila kroky k:

  •     umožnění vstupu do manželství i registrovaného partnerství pro všechny páry bez ohledu na jejich sexuální orientaci,
  •     umožnění adopcí stejnopohlavními páry, a to i v případě, že ani jedna z osob není biologickým rodičem,
  •     umožnění umělého oplodnění v lesbickém páru.

"Již v dnešní době může dítě samostatně adoptovat jednotlivá fyzická osoba, ovšem pokud žije ve stejnopohlavním vztahu v registrovaném partnerství, toto právo ztrácí. Takováto diskriminace na základě sexuální orientace je v rozporu s Listinou základních práv a svobod a pro zelené naprosto nepřijatelná. Proto vyzýváme současnou politickou reprezentaci, aby se vrátila k opomíjené otázce adopcí homosexuálními páry, aby navrhla zákon, který tyto adopce umožní dle jasně a nediskriminačně nastavených pravidel," uvádí Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených.

"Adopce homosexuálními páry umožňuje řada evropských zemí včetně Británie, Německa, Švédska a mnoha dalších, navíc i v ČR mnoho homosexuálních párů již děti vychovává a potýkají se s podobnými problémy jako heterosexuální rodiče. Současná diskriminace homosexuálů je naprosto neopodstatněná, založená na zastaralých stereotypech. To musí skončit. Česká republika si musí uvědomit, že diskriminace na základě sexuální orientace do 21. století nepatří,” uvádí Petr Pávek, člen předsednictva Mladých zelených.

V rámci festivalu také SZ pořádá ve spolupráci s Mladými zelenými ve čtvrtek 13. srpna od 19:00 veřejnou debatu o stejnopohlavním rodičovství a zelení politici a političky se účastní i sobotního průvodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.