Zelení: Vláda připravuje alibi pro podporu ČEZu skrze energetickou koncepci

23.12.2014 8:23

Vláda po deseti letech schvaluje dlouho připravovanou aktualizaci státní energetické koncepce.

Zelení: Vláda připravuje alibi pro podporu ČEZu skrze energetickou koncepci
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Kontroverzní dokument předkládaný Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) slibuje tři nové jaderné bloky, stále otevřenou možnost prolomení těžebních limitů v severních Čechách a ignorování trendů ve vyspělých evropských zemích. Ministr Mládek splnil svůj hlavní cíl zdůvodnit údajnou potřebnost nových jaderných bloků a připravit alibi pro státní podporu ČEZu a těžkému průmyslu z kapes daňových poplatníků. Zelení vyzývají vládu, aby koncepci odmítla a novou založila na decentralizaci energetiky s využitím lokálních zdrojů.

Z přípravy koncepce byli cíleně vyloučeni energetičtí experti a asociace, které se věnují obnovitelným zdrojům a energetické efektivitě. V koncepci je sice deklarováno využívání obnovitelných zdrojů, čísla však dokazují opak: potenciál obnovitelných zdrojů je využíván jen částečně, stejně jako je podceňován potenciál energetických úspor. Velmi problematický je proto předpoklad růstu spotřeby elektřiny o 20 % do roku 2040, přičemž sama koncepce zmiňuje, že i tak průmyslová země jako Německo další zvyšování spotřeby neplánuje.

„Namísto toho, aby Ministerstvo průmyslu podporovalo moderní řešení a zvyšování energetické efektivnosti, chce strašit hrozícím nedostatkem elektřiny a zdůvodnit nutnost urychlené realizace svých megalomanských plánů. Neblahým důsledkem opakovaného nadsazování odhadů spotřeby je přebytek instalovaného výkonu elektráren, extremně vysoký export elektřiny a pokračující devastace severních Čech,“ uvádí Jana Drápalová, úřadující předsedkyně Strany zelených.

MPO pokračuje v rétorice drahých obnovitelných zdrojů, přestože český solární tunel byl způsoben neschopností státu reagovat na prudce klesající náklady na fotovoltaické panely. Používá stále opakované klišé o distorzi trhu dotacemi, ačkoliv v porovnání ceny elektřiny z různých zdrojů nejsou zakalkulovány externality těžby a spalování uhlí, údajně proto, že nejsou dostatečně přesně spočítány. Do nákladů elektřiny z jádra pak nejsou jakkoliv započteny potenciální náklady státu v případě jaderné havárie, těžko vyčíslitelné jsou náklady na tisíce let ukládání jaderného odpadu, ani náklady a ekologické škody z těžby uranu, pokud stát prosadí své plány na nový důl v Brzkově.

"Úředníci na MPO, ČEZ i těžký průmysl by si konečně měli přiznat, že vývoj energetiky v Evropě jde jiným směrem, než si ve svých byznysplánech představovali. Souhlasím s autory koncepce, že budoucnost a vývoj technologií jsou těžko předvídatelné, ale právě proto bychom s dotováním stavby drahých a těžkopádných jaderných bloků neměli zbytečně spěchat. Energetické bezpečnosti domácností i regionů mnohem více přispěje rozvoj decentralizované energetiky s maximálním využitím potenciálu místních zdrojů, tedy úspor a obnovitelných zdrojů. Energetika v Evropě prochází velmi turbulentním obdobím, které není známkou krize, ale počátkem skutečné revoluce v energetice," uvádí Milan Šimoník, energetický expert SZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…