Zelení: Výběr lokality pro úložiště jaderného odpadu musí být transparentní

21.04.2017 19:16

Výběr lokality pro výstavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu není v ČR transparentní. Její hledání začalo v 90. letech, dodnes však významně nepokročilo. Provázejí je nejen zmatky, ale i snaha rozhodovat za zavřenými dveřmi. Zelení proto podporují sobotní Den proti úložišti, který se koná poblíž výročí výbuchu v Černobylu.

Zelení: Výběr lokality pro úložiště jaderného odpadu musí být transparentní
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

„Není schválena koncepce nakládání s radioaktivním odpadem a vyhořelým jaderným palivem, není přijat zákon, který by řešil zapojení veřejnosti. Místo pro výstavbu se tak vybírá netransparentně, bez garancí práv pro všechny dotčené strany,“ uvedl Matěj Stropnický, předseda Zelených.

„Je nepředstavitelné, že stavba zařízení, které dosud nikde na světě nestojí, je takto netransparentním způsobem a bez jasných pravidel tlačena k realizaci. S rozpočtem přes 110 miliard korun se jeví spíše jako výhodný byznys, který má pomoci legitimizovat výstavbu nových jaderných bloků v elektrárnách Dukovany a Temelín,“ dodává dodává Hana V. Konvalinková, členka předsednictva Zelených.

Problém vyhořelého jaderného paliva není u nás ani ve světě definitivně vyřešen. Česká republika se rozhodla hledat lokalitu, ve které by bylo možno hluboko pod povrchem země vyhořelé jaderné palivo uložit. Takovéto řešení ovšem vyžaduje naprostou technickou a chemickou stabilitu horniny po desítky až stovky tisíc let. Po tuto dobu je totiž odpad stále radioaktivní a jeho uvolněním do okolí by mohly vzniknout nenávratné škody na zdraví jedinců i přírody.

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), která je procesem výběru lokality pověřena, chce i na základě dílčích dat již v příštím roce rozhodnout a počet vytipovaných lokalit zúžit směrem k výběru finální lokality, o niž má být rozhodnuto v roce 2025. Spuštění provozu úložiště je plánováno až po roce 2065.

Třetí ročník akce Den proti úložišti se uskuteční v sobotu 22. dubna na sedmi lokalitách ČR vytipovaných k výstavbě hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva. Happeningy mají upozornit na nesouhlas postupem státu, který dodnes nedokázal nastavit jasná pravidla pro zapojení veřejnosti do rozhodovacího procesu. Akci letos zaštítila nově vzniklá Platforma proti úložišti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu