Zelení: Vyzýváme české europoslance, aby podpořili ochranu svobodného internetu

16.03.2014 11:30

Síťová neutralita je základním principem otevřeného a svobodného internetu. Zajišťuje, aby byl všechen provoz na internetu posuzován stejně a nebylo možné žádný obsah blokovat bez soudního příkazu. V Evropském parlamentu (EP) se blíží klíčové hlasování, které tyto principy bude moci ochránit. Kvůli tlaku lobbistů hrozí, že nařízení reálnou ochranu znemožní. Strana zelených vyzývá české zástupce ve výboru, aby podpořili návrhy, které síťovou neutralitu a svobodu internetu jednoznačně ochrání.

Zelení: Vyzýváme české europoslance, aby podpořili ochranu svobodného internetu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Síťová neutralita zatím ve státech EU není dodržována: Deutsche Telekom oznámil, že uživatelům iPhonu bude blokovat Skype, ve Francii operátor uměle omezuje rychlost YouTube, hned v několika zemích je blokováno využití služby Viber nebo peer-to-peer sítí. Vedle blokování služeb konkurujících operátorů, je část obsahu zvýhodňována, což upevňuje pozici etablovaných služeb a brání vstupu konkurence na trh.

“Ochrana síťové neutrality v podobě celoevropských pravidel je klíčová pro to, aby nebylo možné blokovat přístup k webovým stránkám bez soudního rozkazu nebo aby poskytovatelé připojení k internetu nemohli znevýhodňovat přístup k některým službám nebo webům”, uvedl Michal Berg, expert zelených v oblasti IT.

Vlivný výbor pro průmysl, výzkum a energie (ITRE) bude 18. března hlasovat o finální podobě návrhu, který bude předložen EP. Účinná podoba ochrany je ale ohrožena. “Spolu s odbornou veřejností upozorňujeme zejména na návrhy španělské europoslankyně Pilar Del Castillo Vera, které z důvodu přiliš volných formulací požadovanou neutralitu sítě ohrožují,” uvedl Pavel Trantina, člen Evropského hospodářského a sociálního výboru zabývající se digitální agendou a kandidát zelených pro volby do EP.

Síťová neutralita zaručuje, že veškerý provoz na internetu je posuzován stejně, bez ohledu na to, odkud a kam komunikace probíhá a ke kterým službám se uživatel připojuje. Poskytovatel připojení nemůže ovlivňovat, na jaké weby se jeho zákazníci přihlašují a které služby používají.

Nejškodlivějším porušením síťové neutrality je blokování obsahu poskytovateli připojení kvůli nevhodnosti, často pod záminkou boje s kriminalitou. Takovou cenzuru aktuálně zavádí úřady v Turecku nebo Rusku. “Web v těchto dnech oslavil 25 let od svého vzniku. Na nutnost ochrany tohoto prostředí jako základu demokratického rozvoje společnosti upozorňuje i jeho vynálezce, Sir Tim Berners-Lee. Strana zelených dlouhodobě zastává obdobné stanovisko: bez otevřeného, neutrálního internetu nemůžeme mít otevřenou vládu, dobrou demokracii a opravdovou svobodu projevu,” uvedl Michal Berg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…