Zelení chtějí Sedmičku bez plastu

26.05.2018 11:32

V létě přetékají odpadové koše nejen ve Stromovce či Letenských sadech plastovými kelímky. Zelení v Praze 7 proto spouští kampaň za čistší veřejný prostor a nižší produkci plastů obecně.

Zelení chtějí Sedmičku bez plastu
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Jednorázové plastové obaly zejména v letních měsících výrazně znečišťují veřejná prostranství. V hlavním městě je tento problém palčivý nejenom v parcích Prahy 7, kde Zelení dnes zahájili kampaň s názvem Sedmička bez plastu. Prostřednictvím veřejné osvěty a zapojením provozovatelů pohostinských zařízení usiluje iniciativa o nahrazení plastových kelímků na jedno použití vratnými obaly.

„V podnicích jako je letenský Containall i na některých akcích, kupříkladu nedávném Million Marihuana March na Štvanici, se do zálohovaných kelímků již točí,“ vysvětluje Ondřej Mirovský, zástupce starosty MČ Praha 7 a spolupředseda pražských Zelených. „Jejich používání je totiž pro pořadatele výhodné, snižuje náklady na úklid a v průběhu akce pomáhá udržovat kultivované prostředí. A pro stálé provozovny představuje zálohovaný kelímek zajímavý reklamní předmět. Lze na něj totiž umístit logo podniku a zákazník si jej může odnést domů jako pěkný suvenýr.“

Radní Prahy 7 za Zelené již prosadili používání zálohovaných obalů do požadavků k souhlasu s pořádáním velkých akcí na území městské části. Vedle udržování příjemného prostředí pro trávení volného času si radnice od tohoto kroku slibuje také nižší náklady na úklid parků. „Prosíme proto občany Prahy, kterým čistota veřejných prostranství není lhostejná, aby ve svých oblíbených podnicích ve Stromovce, v Letenských sadech i jinde vratné kelímky vyžadovali,“ doplňuje Ondřej Mirovský.

František Vosecký, radní pro podporu podnikání Prahy 7 dodává: „Zamoření plasty je celosvětový problém, který ale má i lokální řešení. Zálohováním plastových obalů můžeme docílit i toho, aby se z nich po prvním použití nestal odpad.“

Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

  • SZ
  • Měníme klima v české politice!
  • městský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…