Zelení chtějí založit senátorský klub

08.10.2014 7:23

Strana zelených (SZ) na tiskové konferenci představila své kandidátky a kandidáty v senátních volbách, kteří jsou spolu se stávajícími senátory připraveni společně založit klub.

Zelení chtějí založit senátorský klub
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Senátorský klub by se zabýval především tématy, která zelení dlouhodobě prosazují na místní úrovni - bojem proti korupci a plýtvání, stejně jako otevíráním veřejné správy občanům.

Po úspěchu Ivany Cabrnochové v doplňovacích senátních volbách na Praze 10 stačí zeleným získat dva senátory v řádných volbách, aby vytvořili senátorský klub a potvrdili tak návrat zelených do parlamentní politiky. Vznik klubu zelených a nezávislých dlouhodobě podporují zelení senátoři Eliška Wagnerová a Libor Michálek i čerstvě zvolená Ivana Cabrnochová.

"Díky zvolení Ivany Cabrnochové mají zelení tři zástupce v Senátu a je zde velká naděje, že po volbách vznikne zelený senátorský klub," uvedla Jana
Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených a kandidátka na primátorku Brna.

Potenciální členky a členové klubu zároveň představili okruhy témat, kterými by si chtěli po svém zvolení zabývat. Nechybí mezi nimi omezení prostoru pro korupci a plýtvání ve státní správě, posílení prvků přímé demokracie či ochrana spotřebitele. Tedy témata, kterým se zelení dlouhodobě věnují a ve kterých mají největší odbornost:

"Vedoucí představitelé státu mají tendenci vyvazovat se z odpovědnosti. To pak vede ke kauzám jako je Opencard nebo tunel Blanka, kdy není zřejmé, kdo nese za tyto průšvihy odpovědnost. To chce nový senátní klub změnit,” uvedl senátor Libor Michálek.

"Je třeba přijmout zákon o obecném referendu v takovém nastavení, kdy bude moci být skutečně využíván, ne jako je tomu v současnosti na Slovensku. Chceme zároveň zajistit elektronizaci celého procesu,” uvedl profesor Václav Hampl.

"Iniciativa Rekonstrukce státu ukázala, že trend politiků ‘slíbíme-neuděláme’ lze dovést do absurdních rozměrů. Například zákon o zveřejňování smluv, který je ve své podstatě velmi jednoduchý, se podařilo zcela vykuchat. Dobrým signálem je, že kandidáti zelených mají nejtransparentnější kampaně,” uvedl advokát Václav Láska.

"Zelený senátní klub je nutný pro fungování tohoto státu. Je potřeba například spojit process posuzování vlivů na životní prostředí EIA se stavebním zákonem tak, aby neměl pouze doporučující character,” uvedl Josef Jadrný, náměstek hejtmana Libereckého kraje.

Podle posledního výzkumu agentury Sanep obsadili dvě přední příčky Václav Hampl a Václav Láska, kteří by postoupili do druhého kola. A to pokud jde pouze o Prahu, nikoli další senátní obvody v Česku. Sestavení zeleného klubu v Senátu se tak jeví jako velmi pravděpodobné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…