Zelení na sjezdu schválili koncept nového politického programu

29.11.2015 20:47

Strana zelených si na svém víkendovém sjezdu schválila koncept nového politického programu.

Zelení na sjezdu schválili koncept nového politického programu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení v něm deklarují, že v souvislosti se zvyšováním efektivity práce chtějí adekvátně zkracovat pracovní týden. Zelení si schválili, že budou usilovat mimo jiné také o legalizaci užívání a pěstování konopí pro léčebné i rekreační účely. Delegáti a delegátky také upozorňovali na důležitost nadcházející klimatické konference v Paříži, která začne 30. listopadu.

Mezi schválenými tezemi konceptu nového programu je legalizace užívání a pěstování konopí pro léčebné i rekreační účely. Součástí by měla být legislativní opatření stanovující minimální věk nakupujících, zákaz reklamy a povinnost prodejců poskytovat informace o rizicích.

Sjezd se shodl rovněž na tom, že v programu zelených by nemělo chybět adekvátní zkracování pracovního týdne v návaznosti na zvyšující se produktivitu práce či zrušení hranice účasti pro platnost a závaznost místního a krajského referenda v případech, kdy je referendum vyvoláno peticí občanů.

"Je prokázáno, že v zemích s kratším pracovním týdnem je zároveň vyšší produktivita práce. Proto chceme mít v programu po vzoru jiných evropských zemí, jako je Dánsko či Německo, zkrácení pracovního týdne,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených.

Koncept nového programu finalizuje nově ustanovená pracovní skupina a připraví jej ke schválení příštímu sjezdu.

“Jsem ráda, že se o víkendu dařilo vést konstruktivní debatu, jejímž výsledkem je schválený koncept politického programu a zároveň jsme zohlednili i aktuální politické otázky, jako je migrace či nadcházející klimatická konference v Paříži. Zelení ukázali, že na důležitých programových bodech je shoda a zodpovědně se připravují na návrat do vysoké politiky," uvádí Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených.

Kromě programu delegáti a delegátky projednávali desítky bodů, mezi nimi například body týkající se klimatu či migrace.

Zelení v souvislosti s migrační krizí vyzvali politickou reprezentaci Evropské unie a jednotlivých evropských zemí, aby současnou situaci vzali jako příležitost ukázat, že projekt sjednocené Evropy je především projektem solidárním. Vyzvali také k přehodnocení evropské zahraniční politiky směrem k většímu vzájemnému respektu a spolupráci uvnitř mezinárodní komunity. Podle zelených by se terorismu mělo hlavně předcházet, a nikoli s ním jen bojovat.

Strana zelených také požaduje přijetí právně závazné, dlouhodobé, ambiciózní, spravedlivé a flexibilní dohody. Česká republika by v rámci Evropská unie měla požadovat nejvyšší možnou dekarbonizaci všech světových ekonomik do r. 2050, aby bylo možné splnit cíl maximálního možného průměrného oteplení o 2 °C.

Usnesení přijatá sjezdem SZ v České Třebové (2015)

MIGRACE

Do Evropy dnes přicházejí tisíce lidí, kteří si zvolili naše země jako útočiště před hrůzami války, hladem a bídou. Evropa stojí před rozhodnutím, zda se jim stane stejně dobrým domovem, jako je pro nás, nebo zda ze strachu, nevědomosti a nesolidárnosti zavře své dveře před potřebnými. Evropské vlády se musí poučit z chyb, které byly v minulosti při integraci příchozích učiněny, a nastavit takové podmínky integrace, které by umožnily soužití všech Evropanů, ať už jsou jakéhokoli etnického původu či se hlásí k jakémukoli náboženství. Solidární ale musíme být se všemi potřebnými: s těmi, kdo přicházejí, i s těmi, kdo jsou už dnes v těžké situaci mezi námi.

Terorismus je zbraní slabých a touhou teroristů je vyvolat pomocí hrůzy přehnanou reakci silnějšího protivníka. Nejhorší odpovědí na terorismus by bylo omezení občanských svobod v Evropě výměnou za iluzorní pocit větší bezpečnosti. Terorismu musíme hlavně předcházet, nikoli s ním jen bojovat. Terorismus vyrůstá ze situací, které vyvolává či alespoň posiluje složitá sociální situace některých skupin.

Členky a členové Strany zelených vyzývají politickou reprezentaci Evropské unie a jednotlivých evropských zemí, aby současnou situaci vzali jako příležitost ukázat, že projekt sjednocené Evropy je především projektem solidárním. Vyzýváme také k přehodnocení evropské zahraniční politiky směrem k většímu vzájemnému respektu a spolupráci uvnitř mezinárodní komunity.

KLIMATICKÁ KONFERENCE V PAŘÍŽI A KLIMA

Strana zelených připomíná důležitost světové konference o klimatu COP21 konané v Paříži od 30. listopadu do 11. prosince 2015. Změny klimatu představují největší globální výzvu 21. století s dalekosáhlými důsledky pro celou lidskou civilizaci. Zelení a zelené už desítky let upozorňují na probíhající změny klimatu, které mají stále silnější dopady a můžeme je vnímat i my v České republice, například v podobě extrémního počasí – dlouhotrvajícího sucha, výkyvů teplot, častějších a intenzivnějších povodní.

Strana zelených požaduje přijetí právně závazné, dlouhodobé, ambiciózní, spravedlivé a flexibilní dohody. Česká republika by v rámci Evropská unie měla požadovat úplnou nejvyšší možnou dekarbonizaci všech světových ekonomik do r. 2050, aby bylo možné splnit cíl maximálního možného průměrného oteplení o 2 °C. Dohoda by měla obsahovat také jasné závazky ekonomicky rozvinutých států, jak budou od r. 2020 navyšovat prostředky určené pro ekonomicky se rozvíjející země na snižování emisí skleníkových plynů, přizpůsobování se změně klimatu a financování škod vzniklých v důsledku změny klimatu. Strana zelených podporuje všechny delegace a aktivisty a aktivistky, kteří se snaží tyto požadavky v Paříži prosadit.

PALMOVÝ OLEJ

Strana zelených považuje intenzivní produkci palmového oleje za novodobou ekologickou katastrofu pro tropické oblasti naší planety a ohrožení zdraví nás všech. Pěstování palmy olejné devastuje deštné pralesy včetně mnoha živočišných druhů, zároveň však ohrožuje zdraví těch, kteří /často nevědomě/ konzumují potraviny obsahující palmový olej. Jeho rostoucí využívání v běžných potravinách může vést ke zvýšenému riziku kardiovaskulárních chorob. Strana zelených proto vyzývá Vládu České republiky a apeluje na české europoslance a europoslankyně k zavedení legislativních změn, které povedou k postupnému omezení využívání palmového oleje jak v České republice, tak v rámci Evropské unie. Současně vyzýváme občanky a občany ČR k uplatňování svých spotřebitelských práv a požadování zdravých potravin a výrobků šetrných k životnímu prostředí.

LEGALIZACE UŽÍVÁNÍ I PĚSTOVÁNÍ KONOPÍ PRO LÉČEBNÉ I REKREAČNÍ ÚČELY

Podporujeme legalizaci užívání i pěstování konopí pro léčebné i rekreační účely a zasadíme se vytvoření regulačního rámce pro legální a kontrolovaný prodej konopí a výrobků z něj. Účinná regulace bude zahrnovat licence pro prodej, kontrolu kvality produkčního a distribučního řetězce, zákaz reklamy, určení minimálního věku nakupujících a povinnost prodejců poskytovat informace o rizicích. Zasadíme se o důslednou dekriminalizaci užívání všech psychoaktivních látek a o přípravu podmínek pro jejich legální léčebné využití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…