Zelení odmítají konflikt v Sýrii, ale z jiných důvodů než prezident Zeman

08.09.2013 20:47

Zelení považují situaci v Sýrii za katastrofální. Vojenská intervence je však na řadě až jako poslední řešení a musela by mít mandát OSN, bez ohledu na to, v jakém rozsahu by se odehrála.

Zelení odmítají konflikt v Sýrii, ale z jiných důvodů než prezident Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Pokud je Rada bezpečnosti OSN paralyzována, je to důvod k reformě této organizace, ne k jejímu obcházení, které může mít katastrofální důsledky v budoucnosti.

Syrský konflikt má politické řešení, ne vojenské. Je nezbytně nutné vložit veškeré úsilí do snahy přimět všechny zainteresované strany k jednání a politické dohodě. Syrský konflikt není soubojem mezi dvěma zly, jak tvrdí prezident Zeman. Většina syrské opozice nejsou náboženští fanatici, ale lidé, kteří touží žít v normálním právním a demokratickém státu. Bašár Asad svoji neústupností a brutalitou tváří v tvář nenásilným protestům posílil extrémisty a vehnal Sýrii do občanské války. Ještě je ale stále možné dospět k dohodě na politickém přechodu moci, který nebude vylučovat žádnou z částí syrské společnosti.

Strana zelených se také připojuje k Zeleným v Evropském parlamentu v požadavku na větší humanitární pomoc Sýrii a okolním zemím a rychlejší a jednodušší udělování ochrany syrským uprchlíkům ze strany Evropské unie. Česká republika by měla dostát svému často deklarovanému obrazu země, která na základě vlastní zkušenosti chrání lidská práva ve světě, zvýšit humanitární pomoc do regionu a přijmout syrské uprchlíky, zvláště děti a ženy, které potřebují náročnou zdravotní péči.

“Přípravy směřující k bombardování Sýrie ze strany USA a Francie svědčí o tom, že sebevývoz Západu na Blízký východ nepřestává ani tehdy, když v Bílém domě a v Elysejském paláci sedí sociální demokraté. Zelení ale považují za klíčové, aby bylo o mezinárodní právo bezpodmínečně respektováno. Jeho garantem není žádná z velmocí sama nebo v ad hoc koalici a podle svého výkladu, ale Organizace spojených národů jako celek,“ upozorňuje místopředseda SZ Matěj Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.